Гостите хапват български гозби на маси от рециклиран картон

Традиционна българска храна от биоферми бе вкусната изненада на снощната неформална вечеря в “София Тех парк” на лидерите на 28-те държави от Евросъюза преди днешната среща на върха ЕС-Западни Балкани. Въпреки че храната е типична за нашата кухня, тя се поднася на ултрамодерни маси от риброд - специален рециклиран картон, който едновременно е лек, водоустойчив и изключително здрав. Те са изработени специално за голямото събитие.

Целта е съчетанието от хилядолетна традиция и съвременна технология да изпрати силно послание към европейските лидери. Да не забравяме, че именно Балканите са район, където миналото, настоящето и бъдещето взаимно се преплитат и допълват, като вероятно така ще бъде и занапред. Поканата за вечерята е от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, а домакин е българският министър-председател Бойко Борисов.

Шеф Борислав Паунов разкри какви са тайните на менюто. Той е заложил на изцяло местни продукти и на традиционни методи на приготвяне. Например салатата прави впечатление като ефектна композиция с цветовете на родния трибагреник. Розовите домати са от Южна България.  

Предястието е телешки кюфтета с месо от Северна България със самоковски картофи. Основното ястие е от биволски стек, гарниран с пащърнак, пресен морков, земна ябълка и сос от български трюфели. И не на последно място - различни сирена, чушки и три вида лютеница. Десертът е блатове от ореховка с мус от ягоди и малини. Към сладкиша има различни сосове - от зелена ябълка, малина и ягода.


Една от целите е на модерната маса всеки от лидерите на Европа да напише послание. Предвидено е след вечерята масата да бъде нарязана на парчета, като плоскостта, пред която е седял, ще се рамкира. На всяко от парчетата отделните лидери ще напишат своите послания, които след това ще бъдат изложени. А масата ще бъде рециклирана, тъй като технологията позволява картонът да бъде ползван многократно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?