Горивата: КЗК рови бранша за картел

Таксиджии и граждани стягат нови протести

Комисията за защита на конкуренцията стартира мащабна проверка на големи вериги и малки бензиностанции в опит да намери обяснение за резкия скок на цените на горивата в някои градове, сред които Пловдив, Пазарджик и Хасково. От комисията подчертават, че са проследили всички публикации в медиите по въпроса.  

"В голяма част от статиите се коментира, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са доста по-високи от средноевропейските, което също така не кореспондира и с тенденциите на чувствително понижение в цените на петрола на международните пазари", пише в съобщението на КЗК.  

"Предвид социално-икономическата значимост на горивата, както и прекият им ефект върху цялата българска икономика, комисията извършва постоянен мониторинг на публично достъпни факти и обстоятелства, имащи отношение към правоприлагането на Закона за защита на конкуренцията. Във връзка с изразените съмнения за евентуални непазарни причини за това увеличение комисията намира за необходимо да бъде извършен детайлен анализ на функционирането на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилни горива в България, разгледана в контекста на цените на петрола в международен аспект, както и спазването на принципите, валидни за общия европейски пазар, като събере и актуализира информация относно динамичното развитие на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива", пишат в отвореното писмо до медиите от КЗК.
Миналата седмица в редица градове в България бяха организирани протести срещу високите цени на горивата. През уикенда хиляди шофьори участваха на шествия и поискаха държавата да се намеси и да регулира необоснованото поскъпване на бензина и дизела.  Основно твърдение на протестиращите е, че в България има картел на търговците, а държавата има изгода от високите цени заради акциза, който е важно перо в бюджета. В същото време в социалните мрежи се подготвят нови протести, планирани за тази събота. Инициаторите предлагат да бъдат блокирани ключови кръстовища и пътни артерии в почивния ден.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?