Горбачов проговори за Чернобил

Последният президент на СССР Михаил Горбачов отрече да има участие в определянето на съдбата на първия заместник-директор на Курчатовския институт за атомна енергия и член на правителствената комисия за премахване на последствията от аварията в АЕЦ "Чернобил“ - Валери Легасов.

В сериала, базиран на може би най-големия ядрен инцидент в историята, продуциран от американския телевизионен канал HBO и британската телевизионна мрежа Sky, има сцена, в която Горбачов лично разпорежда да не удостояват Легасов с титлата "Герой на социалистическия труд", което унищожава кариерата на учения.

Пред радио "Говори Москва“ бившият ръководител на съветския съюз пояснява, че няма връзка с кариерата на ядрения учен. "Не съм давал подобни инструкции. И кой, освен мен, може да ги даде? Това е измислица“, каза Горбачов. Самият той не успял да изгледа последната серия на "Чернобил“, тъй като в момента е в болница.

Валери Легасов разследва причините за злополуките в Чернобилската атомна електроцентрала през 1986 година. През август същата година той представя резултатите от работата на комисията на експертната конференция на МААЕ във Виена и според някои историци разкрива класифицирана информация за извънредното положение, която не е била разрешена от ръководството на страната.

През 1986-1987 г. той два пъти е предлаган за удостояване с титлата "Герой на социалистическия труд“, но и двата е оставен без награда. През 1988 г. се самоубива.

Валери Легасов е един от главните герои в сериала "Чернобил“. В последната серия той се изправя пред съда, където обвинява съветската държава в премълчаване на фабричните дефекти в атомните реактори от типа, използван в Чернобилската АЕЦ. Именно те, по думите му, заедно с действията на служителите в централата, са довели до катастрофата.

Преди смъртта си ученият е записал своите спомени на аудиокасета. Там посочва, че взривът в АЕЦ е резултат от "десетилетно задържане“ на развитието на атомната енергетика в СССР, дефектни реактори, икономия на средства и нарушения в мерките за безопасност.

Ролята на Легасов в телевизионния сериал "Чернобил“ се играе от британския актьор Джаред Харис. Проектът, който разказва за инцидента от 1986 г., беше пуснат по HBO през май тази година. Според потребителите на IMDB "Чернобил“ е най-харесваният и популярен сериал в историята.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
охо

охо

13.06.2019 | 10:20

Не бойте се другари! БеляНЕ ще е най-сигурния реактор във Вселената!

Отговори
0 0
Ох ха ха ха

Ох ха ха ха

13.06.2019 | 08:55

До кога ще четем едно и също Чернобил Чернобил вече се уляхте

Отговори
0 2

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?