Подай сигнал

Голямата базилика отваря врати през 2019 г.

Според последната актуализация на проекта възстановяването на античния храм струва 16 млн. лева

Пловдив

от Валентина Йеремиева 1124 прегледа 0

Голямата раннохристиянска базилика, известна още като Епископска, ще струва 16 млн. лева и ще отвори вратите си в средата на 2019 г. Половината от средствата - 8,2 млн. лева - осигурява фондация „Америка за България”, обяви вчера нейният представител Ленко Ленков по време на презентацията на проекта за възстановяване на националния паметник на културата. Още 8 млн. лева дава Община Пловдив, съобщи кметът Иван Тотев.

Проектът е одобрен от НИНКН, а сега предстои да бъде съгласуван с ВиК и ЕVN. В момента се извършват укрепителни работи на терена. Сградата на две нива, на които ще бъдат експонирани 2000 кв. метра цветни мозайки от 4-5 век, ще е от лека защитна конструкция и фасада от стъкло. Височината е 10 метра и няма да закрива другия паметник на културата - католическата църква "Св. Лудвиг", увери арх. Николай Трайков.

Пред Католическата църква ще има площад, а пред „Райфайзен банк” - зелено пространство с връзка през археологическия подлез срещу Понеделник пазара. В проекта са включени също така детска площадка, над 40 места за паркиране, сух фонтан по подобие на този, който радва децата на брега на езерото в Цар-Симеоновата градина, велоалея. Двете нива на сградата са свързани с асансьор.

Предвидени са помещения за реставратори и за продажба на сувенири. На външната тераса ще бъде изложен макет на Филипопол. Голямата базилика ще свети през нощта и ще се вижда отдалече. Отвън също е предвидено художествено осветление и зеленина. На посетителите ще се предлагат виртуални очила, а също така и прожекции на филми за античния град. Застроената площ на базиликата е 2800 кв. метра, а разгънатата е близо четири декара. Площадът пред Католическата църква заема 8,5 дка.

Ленко Ленков обясни, че предстои напрегната работа в продължение на 12 до 14 месеца. Намерението ни е да завършим Голямата базилика през март - април 2019 г., каза той. Ръководителят на археологическите разкопки Жени Танкова напомни, че при проучването на базиликата са намерени голямо количество архитектурни елементи от древността.

Вече има категорични доказателства, че църквата е епископска. Освен майсторски наредените цветни мозайки с уникалния медальон "Извор на живота" и стенописите, на терена до бул. "Кн. Мария-Луиза" е разкрит некропол със 151 гроба. През 80-те години, когато са били извършвани първите разкопки, археолозите са намерили още 100 гроба.

Реставраторите са възстановили близо 2000 кв. метра мозайки, от които 800 квадрата бяха в изключително лошо състояние. Античните майстори са използвали осем вида естествен камък, за да направят мозайките, разказа реставраторът Елена Кантарева. Общината кандидатства с античните мозайки за вписване в Световната листа на паметниците на културата в ЮНЕСКО.

Коментари