Голяма финансова промяна, касаеща всички бъдещи пенсионери!

Към края на годината пенсионната формула за стаж и възраст може да се промени отново, ако се потвърдят данните на НОИ, че 37% от бъдещите пенсионери може да са ощетени от промените в началото на годината.

Според промените, които влязоха в сила от началото на тази година, бъдещите пенсионери вече не могат да си избират най-добрите 3 последователни години от трудовия си стаж преди 1997 г. Има значение само доходът от 2000 г. до дата на придобиване право на пенсия.

В началото на 2019 г. Иван Недялков подал документите си за пенсия. Той е част от онези 63%, които ще получат по-добри пари по новите правила, отколкото ако пенсията му се смяташе по старите. "Защото моят доход от новия век е по-добър от миналия век", пита мъжът, цитиран от БНТ.

Според пенсионния консултант Цветанка Гинева обаче не е честно държавата да отнема възможността на граждани да се възползват осигурителния си доход, от който и да е период: "Примерът, който тука съм показала е на лице със слаби 3 години в миналата година, със отпускане на пенсията 7 месеца по-рано, тоест в намален размер по 68-ма, лицето ще получава пенсия дори в намален размер, дори по-рано в размер на 520 лева, докато ако му се изчисли по новия начин, ще бъде 426 лева. Разлика от порядъка на 93,66 лв. на месец".

Основният мотив на управляващите за промените е, че от една страна до 2000 г. не е имало максимален осигурителен праг и е имало хора, които са се осигурявали на огромни суми. А от друга, че до 1997 г. не е имало регистър на осигурените лица и пенсионери могат да дадат фалшиви документи за осигурителни плащания.

"Аз съм работил нормално. Дали е имало регистър или не това не е бил мой проблем", пита бъдещият пенсионер Иван Недялков.

"Мотив не може да бъде, че няма регистър - в НОИ винаги има ревизии, има си отдел, който се занимава с проверка на всяко УП", заяви Цветанка Гинева.

"По-голямата част от тези документи, които НОИ твърди, че има съмнения за това да бъдат манипулирани, са с истинско съдържание. Защо? Защото шефове на предприятия, шефове на фалирали банки нямат никакво основание да фалшифицират документ. Те са получавали тези заплати. Въпросът е дали са ги получавали справедливо.Страхът на тези, които се занимават с пенсионно осигуряване е да няма огромно разминаване между минималния размер на пенсията и максималния размер на пенсията", каза Хасан Адемов, председател на парламентарната социална комисия.

Консултантът Цветанка Гинева забелязва и друг проблем. Въвежда се максимален индивидуален коефициент във всеки работен месец на лицето, което по думите ѝ е допълнително ограничение освен тавана на пенсиите. А и тя предлага законът да се промени така, че всеки пенсионер да си избира дали да се възползва от старите, или от новите правила.

"Има вариант с промяна в законодателството. Ако смятате, че някой може да внесе тези промени. А това е, според мен за да има достатъчна тежест, не народен представител, а трябва да го направят министерството на труда и социалната политика. Ако действително става дума за 37%, тогава ще се наложи според мен, това е личното ми мнение, нов анализ и евентуално нова корекция на формулата, за да може да има справедливост", поясни Хасан Адемов.

Все пак председателят на социалната комисия призова да изчакаме до края на годината, за да видим какво ще се случи.

Хасан Адемов посочи още, че на пръв поглед 37% ощетени бъдещи пенсионери звучи стряскащо, но призова да имаме предвид, че данните са от симулация и е рано да се позоваваме на тези данни. Той подчерта, че все още никой не може да каже със сигурност колко ще бъдат тези, които ще имат размер на пенсията по-малък в сравнение със стария начин за изчисляване.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?