Голям международен скандал заради снимка върху цигарите

В голям скандал се забъркаха европейските институции и френско лечебно заведение, след като стана ясно, че една от предупредителните снимки, поставяни на всички кутии с цигари в ЕС, показва човек, който не е жертва на усложнения от пушене и който никога не е разрешавал кадри с него да се използват по подобен начин. Това съобщава Би Би Си.

Става дума за 60-годишен албанец, който днес живее в Мец. Синът му случайно попаднал на изображението, когато си купил опаковка тютюн за свиване. Веднага познал характерните белези по крака на своя баща. Под изображението имало надпис, според който пушенето води до запушване на артериите (и очевидно може да доведе до ампутация на крайник).

Проблемите в случая са два. Албанецът бил осакатен не заради вредния навик (даже не е ясно дали е пушач), а при нападение в родината си от 1997 г., като изгарянията му се виждат и в кадър. Освен това, мъжът никога не е давал съгласието си да бъде „лице” (колкото и условно да е това) на кампания срещу тютюнопушенето, уточнява bTV.

Подозрението на семейството и техния адвокат е, че снимката е била направена при посещение в местна болница, когато лекарите проверявали възможностите за поставяне на протеза. От лечебното заведение към момента няма коментар.

Това е пореден скандал с графичните елементи, които трябва да стряскат пушачите. Още преди няколко години жена от Дупнишко обяви, че починалият ѝ мъж е бил заснет без позволение - и то при положение, че фатална за него е била диагноза без връзка с тютюнопушенето. От ЕК коментираха единствено, че често хора са се припознавали точно с тази снимка.

Наборът изображения, които да откажат хората от пушенето, е стандартизиран на равнище Европейска комисия. Твърди се, че са минали през множество проверки и проби в рамките на фокус групи в няколко членки на съюза. На сайта на ЕК се посочва единствено, че авторите са външни подизпълнители.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ххх

Ххх

20.07.2019 | 07:14

От тия снимки ползата е никаква. Няма данни някой пушач да се е отказал да пуши заради тях.

Отговори
2 0
стефан николов

стефан николов

19.07.2019 | 21:11

не знам да пуша цигари , но си купувам и се питам защо се посавят такива грозни картинки / снимки / . това е много лошо за производителите . те как са се съгласили .

Отговори
4 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?