Подай сигнал

Гочо Василев - футболистът с две висши

Челна стойка е единственият изпит, който си взел с глава, будалка го Зума

Спорт

от Дончо Донев 493 прегледа 0

Гочо Василев не пропуска да закачи своя приятел Зума, че няма второ висше

Легендата на Локомотив Георги Василев безспорно е най-образованият човек от футболните среди у нас. Сребърният медалист от Олимпиадата в Мексико 68 е дипломиран агроном от ВСИ и инструктор по футбол от НСА. Футболист №1 на Пиринска, Вардарска и Егейска Македония заляга здраво над учебниците, докато къса противниковите мрежи на футболното поле.

Вкаралият 160 гола в професионалния футбол щурмовак учи редовно полевъдство и растителна защита. Той обаче и ден не е работил по специалността, тъй като след края на кариерата си остава във футбола като директор, методист и треньор. Знанията, придобити във ВСИ, обаче му влизат в употреба през 1998 година. Тогава теренът на стадиона в Лаута е нападнат жестоко от попови прасета. Гочо дава ценни съвети как работниците да се справят с наглата напаст и за няколко месеца те са прогонени от игрището.

Христо Бонев обаче нерядко е изразявал шеговит скептицизъм относно дипломите на своя голям приятел и съотборник. Когато Гочо изтъквал академичните си подвизи, Зума отсичал: "Не ми говори как си учил. Доверени хора са ми казвали, че единственият изпит, който си взел с главата си, е челната стойка".
Самият Гочо Василев споделя, че заетостта му с тренировки и мачове му е попречила да празнува студентския празник 8 декември.

Пловдивските футболисти от близкото и далечното минало не са били безразлични към образованието. Бившите национали от Локомотив Христо Сотиров и Красимир Манолов са дипломирани филолози. Вятърко, както бе известен Сотиров, освен това притежава диплома и за художник от прочутата Казанлъшка художествена гимназия.

Големият вратар на Ботев от 70-те и 80-те години на миналия век Кирил Пейчев завършва с отличие Висшия икономически институт в Свищов и сега с това образование си вади хляба.

Надеждите на Локо от средата на 70-те години Николай Курбанов и Георги Фиданов минават в далеч по-скромния Академик (Свищов), за да завършат висше. След това двамата се завръщат на Лаута, за да вдигнат Купата на Съветската армия.

Бившият халф на Локо и Ботев Иван Кючуков пък намира време да завърши с отличие ВИХВП. Вратар №1 в историята на черно-белите Станчо Бончев, подобно на съотборника си Гочо Василев, завършва агрономство във ВСИ.