Гнездо за 4 поколения в центъра на Токио

Архитект издигна лабиринт от цимент, прозорци, балкони и стълби

Японското архитектурно студио „Акихиса Хирата” създаде една наистина уникална жилищна и офисна сграда в квартала на Токио - Тошима. Това е голяма къща, в която живеят четири поколения от едно и също семейство. Освен това в нея има много офисни помещения. Цялата многофункционална къща е направена от открит бетон.

Различните помещения са напаснати едно с друго като гигантски японски пъзел. Прозорците са причудливи и гледат в различно посоки. Бетонните кубове са напаснати така, че между тях се оформят свободни пространства за балкони градини. Всичко прилича на лабиринт и стаи, стълби и балкони.

„Дизайнът на сградата е вдъхновен от стъблото и клоните на дървото”, обясняват архитектът Акихиса Хирата. Затова и проектът се казва „Гнездо на дърво”.

Корнизите на прозорците са направени от бял цимент. От вътрешната им страна има пейки за наблюдаване на околния пейзаж. Вътрешността на уникалното гнездо е с множество галерии и свободни пространства. „Целта ми беше да създам футуристична и в същото време дивашка архитектура, която събужда животинските инстинкти и в която „отвън” и „вътре” се обръщат многократно”, казва Хирата. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?