Глутница бездомни кучета вилнее в "Изгрев"

Песовете са гладни и агресивни, алармират хората от квартала

Глутници бездомни кучета обикаля в "Изгрев" и стресира хората от квартала. Страхуваме се да излезем навън, особено вечер, защото кучетата са гладни и агресивни, оплакаха се в редакцията на "Марица" обитатели на високите блокове на ул. "Преспи". Те подозират, че от общинския приют карат в "Изгрев" уличните животни от целия град, след като ги кастрират и обезпаразитят. 

Абсурд е, отрече директорът за "Зооветеринарен комплекс" Георги Божев. Той обясни, че колите, с които пътуват ловците на бездомните кучета, са оборудвани с GPS. Техниката дава възможност да се контролира в кои квартали се провежда акцията и къде след обработката в приюта се закарват четириногите. По закон уловените кучета трябва да се връщат обратно на същите места, където са намерени.

"Бездомните кучета обикалят в търсене на храна. Проблемът е, че в "Изгрев"  популацията е голяма. Това важи най-вече за "Столипиново", както и за всички останали етнически квартали. Не знам кой ги гледа, но кучетата от тези квартали се местят и в съседните", коментира Бижев.

Около 70 улични четириноги обитават в момента приюта. След залавянето се кастрират, обезпаразитяват се и пак се пускат на воля. Според данните в Пловдив има над 300  скитащи животни. Напоследък все по-често се намират хора, които ги взимат за пазачи на вилите си. Работниците в приюта твърдят, че бездомните кучета могат да проявяват агресия само ако някой тръгва да ги гони или когато са много гладни.

Шефът на "Зооветеринарен комплекс" допълни, че в предприятието се правят акции и за залавяне на улични котки, които се развъждат в целия град. Бездомните писани са над 10 000, но трудно някой може да ги преброи с точност. Котките също минават през задължителната кастрация и се връщат по адресите, от които са взети. 




 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?