Глоба за 125 лекари заради фалшиви ваксини

Провинените - засечени при извънредна проверка

125 педиатри и общопрактикуващи лекари са глобени от началото на годината досега заради непоставени ваксини на деца, но отчетени по документи като сложени. Провинените са засечени по време на извънредна проверка на регионалните здравни инспекции, след като у нас пламнаха епидемични взривове на морбили. Това съобщиха от Министерството на здравеопазванет, пише "Монитор".

Въпросните лекари са в Софийска област, Кюстендилска, Благоевградска и София – град, които бяха и най-силно засегнати от заразата. Инспекторите са установили, че те не само са издавали бележки за сложена ваксина за записване в училище и в детска градина, но и са ги отчитали, без да са ги направили.

 

Нарушението е засечено чрез лабораторни тестове на биологичен материал от децата. Така е установено, че в тях на практика няма антитела, каквито би трябвало да има, ако те наистина са били имунизирани.

50 лева е глобата за такова нарушение, при повторно тя скача на 100 лева. Засечени са и 21 служебни лица – директори и медицински сестри в детски градини и училища, които са покривали деца без направени имунизации и са ги записвали в градините и в школата. Глобени са и 6-ма родители, които са отказали децата им да бъдат ваксинирани. Глобите и за тях са по 50 лв. при първо нарушение и по 100 лв. за второ.

Още с регистрирането на първите случаи в страната Министерството на здравеопазването предприе незабавни действия за ограничаване епидемичното разпространение на морбили на територията на страната чрез проверки на регионалните здравни инспекции, обясниха от здравното ведомство. Проверявани са лекарите на деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, като целта е била да се установи дали са били поставени наистина ваксини срещу морбили, паротит и рубеола, допълниха от там.

През миналата година пък регионалните здравни инспекции са издали 112 акта на родители, които не са завели децата си на задължителни имунизации. Това е резултат от общо 16 000 проверки в цялата страна.

Санкциите са общо 5600 лева, глобата за такова нарушение е в размер на 50 лева. Според общопрактикуващи лекари, въпреки активността на т.нар. антиваксъри в социалните мрежи и ожесточените дискусии за или против ваксините, родителите масово водят децата за имунизации.

Един болен от инфекциозно заболяване може да зарази и разболее 95% от хората наоколо ако те не са ваксинирани, коментира необходимостта от ваксините главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев

Показателно е, че при 2 млн. и 200 хил. ваксинации през 2018 г. са съобщени едва 108 нежелани реакции. Повечето от тях са преходни – леко повишаване на температурата, зачервяване и подуване около мястото на убождането с иглата, уточни той.

Едно семейство, противник на ваксините, е завело дело срещу Министерството на здравеопазването заради задължителния имунизационен календар. Родителите обаче са изгубили в съда, съобщиха от здравното ведомство.

За разлика от ситуацията у нас в Сърбия се водят дела срещу 300 семейства, които са пропуснали да заведат децата си за ваксиниране. Глобата там за такъв пропуск се равнява на 300 евро.

В Германия министърът на здравеопазването Йенс Шпан предложи неотдавна да се въведат глоби за родителите на деца в училищна възраст, които не са ваксинирани срещу морбили. Предложението му е санкцията да бъде от 2500 евро.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?