Подай сигнал

Главният инженер на ВиК-Пловдив: Канализацията не може да поеме такъв порой

Обмисляме варианти за частично отводняване към Марица при стихии като неделната

Бедствие

от Валентина Йеремиева 1543 прегледа 0

- Инж. Гълъбов, Пловдив се оказа под вода в дъждовните дни. Каква е причината - старата канализация или непочистените шахти?

- Преди проливните дъждове ние бяхме почистили канализацията. Екипите не са спрели да работят и в събота, преди втория порой. Нямаше нито един запушен канал. Изпълняваме нашите ангажименти на сто процента. Канализацията е в сравнително добро състояние, но тръбите не са подменяни с по-големи и проводимостта им е недостатъчна, каквато е била преди 20 - 30 години. Оттогава валежите станаха тип тропически, тоест за кратко време се изливат много по-големи количества вода. В петък и неделя се изсипаха по над 50 литра на един квадратен метър. Нашата канализация не е оразмерена да поема толкова вода наведнъж. Втората причина е, че Пловдив много се разрасна и са изградени нови квартали. Много терени, които преди дренираха дъждовните води, сега са застроени и водата се отвежда в канализацията.

- Защо подлезът на ул. „Гладстон”, ремонтиран за 7 млн. лева, се наводни? Подменена ли е канализацията?

- Каналът е с размери Фи 1000. Той е в състояние да поеме водни количества до 30 литра на квадрат, но пороите бяха два пъти по-силни. Тръбите в подлеза са с максимален размер и ние няма как да прекараме там съоръжения с по-голям диаметър. Канализацията не може да се прави на парче. По време на ремонта подновихме част от водопроводната мрежа и монтирахме още шест допълнителни дъждоприемни шахти.

- Какви мерки трябва да се предприемат, за да се намали до минимум опасността от наводнения?

- Много пъти сме обсъждали с проектантите изграждане на допълнителни колектори за дъждовна вода, която да се отвежда в Марица. Обмисляли сме и друг вариант за водно количество, което можем да предоставим на всеки един от обектите за заустване на канализацията. Самите инвеститори да имат задължение да изграждат така наречените ретензионни обеми, тоест буферно поемане на дъждовната вода и след това оттичане в самите терени (б. а. - със системата RAURAIN I може лесно и бързо да се създаде цялостно съоръжение за използване на дъждовната вода за напояване на градини). А само преливната вода да постъпва в канализацията.

- В "Кючук Париж" беше страшно, особено в източната част на бул. „Ал. Стамболийски”. Кога ще започне изграждането на Южния обходен колектор, който да поеме водата в този район на Пловдив?

- В програмата, по която ВиК ЕООД ще бъде бенефициент, е залегнало строителството на колектора по бул. „Александър Стамболийски” и подмяна на съпътстващата канализация. Прединвестиционните проучвания дадоха резултат и очакваме решение за стартиране на проекта.

- Защо след скъпия ремонт на бул. „Руски” водата също се покачи до колене?

- Канализационният колектор на бул. „Руски” също е с диаметър Ф​и 1000, той също е с оптимален диаметър и беше изграден преди две години. Няма как такъв дъжд да бъде поет от канализацията. За съжаление, ако отново има подобни порои, ние няма да предотвратим наводнение.

- Специалисти казват, че канализационната мрежа в Пловдив е остаряла и трябва да се работи по надграждането й. Кой трябва да работи по този проблем - Община Пловдив или ВиК?


- Когато говорим за канализационни мрежи, те се решават генерално. Трябва да се тръгне от заустването на канализацията, тоест, както е при нас ​- от пречиствателната станция. И да се върви към поетапна подмяна на мрежите ​-първо, на големите колектори, после на първостепенната канализационна мрежа, след това на второстепенната. Не може да се действа обратно - на час по лъжичка, например да се направи по-голям канал. ВиК не може сама да изгражда тази система, която струва страшно много пари, защото нашата инвестиционна програма се формира от цената на водата, която плащат абонатите. Само сравнително малка част от приходите заделяме за инвестиции.

- От десет години чакаме да се изпълни проектът за Водния цикъл, но и до днес го има само на хартия. Той ще реши ли поне част от проблемите?

- Проектът включва изграждане на ВиК мрежи на около 30 улици в район „Северен”. Това е само една малка част от града и реконструкция на Пречиствателната станция. Това е недостатъчно и не може да се разчита, че проблемите ще бъдат решени. Според мен всички ние, които имаме отношение към този проблем - Община Пловдив, ВиК ЕООД, проектанти и граждани, трябва да участваме в този дебат, защото дъждовете няма да намаляват, а ще се увеличават. Мрежата ни спокойно поема 10-15 литра дъжд на квадратен метър, но при големи водни количества няма как да спасим нещата.