Подай сигнал

Глад за инженери и архитекти в Община Пловдив

Трета година общината е без титулярен главен архитект

Пловдив

от Валентина Йеремиева 1010 прегледа 0

Глад за инженери и архитекти в Община Пловдив

Община Пловдив вече трета година няма титулярен главен архитект след отстраняването на покойния вече Румен Русев. В два поредни конкурса кметът Иван Тотев не успя да си хареса достоен за работата специалист. Така и.д. главен архитект остана Юлияна Петрова.

Некомплектувани са и някои от основните отдели, свързани с прилагането на Закона за устройство на територията. Това създава проблеми в работата на администрацията, преписките са бавят с месеци и години, което създава сериозни проблеми за гражданите и бизнеса.

Щатът в общината е некомплектуван, заради което с 24-ма щатни служители са подписани допълнителни договори. Освен това на граждански договори са наети 15 външни специалисти. В шестте района се ползват услугите на по 1-2-ма специалисти по принуда, защото длъжностите не са утвърдени с щатното разписание.

Районните кметове признават, че изпитват недостиг на инженери и архитекти по простата причина, че заплащането в администрацията драстично се разминава с това в частни фирми. И за двете специалности възнагражденията в кметствата не надхвърлят 800 лева, което е далеч от средното за Пловдив.


Утвърденият щат за шестте района е 396,5 служители. Те са разпределени така: за „Централен” - 89 щата, за „Тракия” ​- 60,5, за „Южен” ​- 68, за „Северен” ​- 59,5, за „Източен” ​- 61, за „Западен” - 58,5. Кметовете казват, че на практика работят с по-малък числен състав.