Глад за инженери и архитекти в Община Пловдив

Трета година общината е без титулярен главен архитект

Община Пловдив вече трета година няма титулярен главен архитект след отстраняването на покойния вече Румен Русев. В два поредни конкурса кметът Иван Тотев не успя да си хареса достоен за работата специалист. Така и.д. главен архитект остана Юлияна Петрова. 

Некомплектувани са и някои от основните отдели, свързани с прилагането на Закона за устройство на територията. Това създава проблеми в работата на администрацията, преписките са бавят с месеци и години, което създава сериозни проблеми за гражданите и бизнеса. 

Щатът в общината е некомплектуван, заради което с 24-ма щатни служители са подписани допълнителни  договори.  Освен това на граждански договори са наети 15 външни специалисти. В шестте района се ползват услугите на по 1-2-ма специалисти по принуда, защото длъжностите не са утвърдени с щатното разписание. 

Районните кметове признават, че изпитват  недостиг на инженери и архитекти по простата причина, че заплащането в администрацията драстично се разминава с това в частни фирми. И за двете специалности възнагражденията в кметствата не надхвърлят  800 лева, което е далеч от средното за Пловдив.


Утвърденият щат за шестте района е 396,5 служители. Те са разпределени така: за „Централен” - 89 щата, за „Тракия” ​- 60,5, за „Южен” ​- 68, за „Северен” ​- 59,5, за „Източен” ​- 61, за „Западен” - 58,5.  Кметовете казват, че на практика работят с по-малък числен състав. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
kandidat

kandidat

21.08.2019 | 14:08

Така е по удобно. Обслужваме само "правилните" хора и фирми срещу съответната мотивация.

Отговори
2 0
Симеон

Симеон

21.08.2019 | 13:45

затова няма кандидати за общински служители, защото заплатите са смешни. Като гледам средната възраст на работещите там е около пенсионната. Никой нормален специалист с инженерна специалност няма да работи за дребни стотинки, като големите фирми веднага ги гълтат за няколко хиляди . Абсурдстан е тая държавна политика

Отговори
0 0
гражданин

гражданин

21.08.2019 | 13:32

Това е абсолютно вярна статия. В допълнение , ако продължава да се пише за високата средна заплата в общината , положението ще става все по тежко.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?