Подай сигнал

Герой на "Марица" в Алеята на книгата

25 издателства представят продукцията си в шатрите на Малката главна, дават отстъпки

Пловдив

от ГАБРИЕЛА ЛАЗАРОВА 273 прегледа 0

Единадесетото издание на фестивала „Алея на книгата“ започна вчера на Малката главна. Най-мащабното пътуващо книжно изложение в страната стартира маршрута си от Европейската столица на културата заедно с литературния празник на града - „Пловдив чете“ и ще продължи до 16 юни, неделя, включително.

Край шатрите от сутрин до вечер крачат десетки любители на добрата книга. Сред любопитните читатели бе и талантливата Мария Костова, която е герой в интригуващата поредица на „Марица“ - „Успелите деца на Пловдив“. Момичето спечели и първото място на тазгодишната Национална олимпиада по философия.

„Обожавам да чета и затова реших да се включа във фестивала като доброволец. Ще помагам при представянето на аудио-визуалната инсталация на Рене Карабаш - „Писма на Омар до бъдещата му съпруга“ - споделя Мария.

От вчера десетте изложбени шатри, разположени пред Халите, представят най-добрите издания на 25 издателства. Под един от белите найлонови куполи бе на пост Симеон Караиванов. Той за поредна година се включва в празника, консултирайки любителите на четивата и насочвайки ги спрямо интересите им. „Все повече млади хора четат у нас. Според мен е мит това, че младежта не се интересува от книгите. Напротив, в книжарниците вече е много разпространена и тийнейджърската литература. И не само чуждестранните, а и българските автори се търсят доста. Емил Конрад например пожъна разтърсващ успех с книгата си. Нека да гледаме по-ведро на нещата. Подрастващите не са толкова неграмотни, колкото ги изкарваме“, разказа продавачът. По думите му, една от най-търсените книги в момента от младежта е „Огън и кръв“ от Джордж Р. Р. Мартин.

На различните места книгите се продават с намаления от 20 до 30 процента. До края на фестивала се очакват още хиляди четящи да вършеят из книжните щандове. Атмосферата засега успява да прехласне дори и онези, които не са много запалени по словото.