Германският флот се самопотапя в Скапа Флоу

В края на Първата световна война 74 германски бойни кораба са интернирани в залива Скапа Флоу на Оркнейските острови. На този ден героичният германски флот се самопотапя и така отказва да признае поражението си.

Скапа Флоу е най-важната британска военноморска база. В нея се влиза през серия от плитчини. Трябвало е след подписването на капитулацията на Германия тези кораби да бъдат предадени на Великобритания. В този унизен флот са гигантските линейни кораби от Клас „Насау”, „Байерн” и „Гросер Курфюрст”.

Тук са линейните крайцери „Зайдлиц”, „Фон дер Тан” и „Молтке”. Точно по обяд на 21 юни 1919 година по предварително уговорен сигнал командите на немските кораби потапят 50 от тях. Сигналът за този декларативен отказ от поражение дава командващият адмирал Лудвиг фон Ройтер.

В периода след войната се чувства остър недостиг на цветни и черни метали. И тук изгрява звездата на британския предприемач Ърнест Кокс, който купува от Адмиралтейството правото да извади потопените германски кораби. До 8 юни 1931 г. той изважда всички миноносци и пет от огромните линейни кораби.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?