Германската нация е една от най-солидарните в Европа

Балът на немската икономика за пръв път ще бъде в Пловдив в чест на Европейска столица на културата 2019

Д-р Мариана Чолакова е почетен консул на Федерална република Германия със седалище в Пловдив от 2010 г., отговаря за 8 области в Южна България. Носител на орден „Кръст за заслуги към Федерална република Германия”. Представител на Германо-българската индустриално-търговска камара за район Южен Централен, собственик на агенция за връзки с обществеността „Сол Комюникейшънс”, член на Съвета на учредителите на фондация „Дом за пловдивската опера”, хоноруван преподавател по културен мениджмънт. 

-Чувстват ли се германците обединена нация 28 години след Обединението? Канцлерът Ангела Меркел обяви германското единство за дълъг път - колко още от него остава да бъде извървян?

-Мисля, че германската нация е една от най-солидарните нации в  Европа. Двете германски държави, които се обединиха преди 28 години, направиха това по собствено желание. Обединението не е просто дума, то стана символ за волята и желанието на един народ отново да е едно. Десетилетията на разделението разрушиха много човешки съдби, промениха ценности и мечти. Обединението е процес, който има тежка задача, но едновременно с това е много позитивна цел, към която Германия върви успешно и непоколебимо.

-Германия е безспорен локомотив за развитието на Европа. Преодолян ли е вече дисбалансът между Изтока и Запада в рамките на федералната република?

- Германия е единна държава. Преди години имаше данък, наречен „Солидарност”, който западните провинции въведоха, за да помогнат за по-бързото развитие на източните. За да върви влакът успешно по релсите, трябва всички релси да са здрави,  вагоните да са скачени успешно, а локомотивът да знае пътя и да не спира пред препятствията.

-Кой е най-важният урок от Обединението, който ни дава Германия?

- Германия е силен магнит за привличане на съзидателна, конструктивна енергия. Там винаги добронамерено ще Ви посъветват как едно нещо може да стане, а не как няма да стане. Обединението е начин на мислене, на възпитание, на образование и на работа. То е воля за по-добро бъдеще и за свобода.

В исторически план обединението на Германия може да ни накара да се вгледаме  по-задълбочено в собствената ни история, да осмислим по-добре думите „Съединението прави силата”. Съединението, което се случи в Пловдив и прави нашия любим град много специален. Важното е да продължим със Съединението  и да го правим с реални действия. Всичко понякога само изглежда сложно,  докато не се захванем да го правим. Тогава се случва.

-С какво преживяване свързвате 3 октомври 1990 г.?

- Това е много емоционално за мен. На 3 октомври 1990 г. пристигнах в Лайпциг, за да започна да пиша докторската си дисертация. Една кардинална държавна, академична, културна,образователна, психологическа и даже визуална промяна започна и аз я преживях непосредствено - какъв житейски късмет!

Върнах се в България след 7 години - на 10 януари 1997 г. - щурмуваха Народното събрание. Беше пикът на протестите срещу тогавашното българско правителство. Започна промяната в България, и какъв късмет - да преживея всичко още един път!

-Къде е сегментът от Берлинската стена, който успяхте да донесете в България?

-Сегментът от Берлинската стена се намира в градинката пред Националния дворец на културата. За докарването му в България помогнаха много хора, дължа им голяма благодарност. Сегментът е поставен върху стъкло - все едно виси във въздуха, няма основа, за да символизира желанието на всички ни никога повече да не разделя фактически хората и техните съдби.

Берлинската стена е понятие, известно в цял свят. Тази стена и нейното разрушаване във формален, но и в преносен смисъл най-напред беше осмислена, рефлектирана от самите германци - от хората, научните среди, политиците. Това показва тяхното непоколебимо желание да гледат с ясни принципи в бъдещето.

-Колко и в какви сфери са най-значимите германски инвестиции в район Южен Централен? С какво регионът привлича инвеститорите на най-мощната икономика в Европа?

- В този район работят около 100 германски фирми - 70 от тях са членове на Германо-българската индустриално-търговска камара. Тя е много важен партньор за тях на място. Отличният диалог с местните власти е също много важен фактор.

Най-значимите германски инвестиции в този регион са в сферата на хладилната техника, автомобилостроенето, електротехниката, транспорта, търговските вериги, машиностроенето, земеделието. Всъщност германските фирми просто добре преценяват мястото, инвестицията и фактът, че вече са тук, някои от почти 20 години, показва устойчивост и добра бизнес среда. И че има на какво и на кого да разчитат.

Наскоро отбелязахме 25 години германска икономика в България, а на 27 октомври ще направим за първи път и Бала на германската икономика в Пловдив, който вече 18 години се случва само в София. Ще го направим в индустриална среда в една от германските фирми, но с опера, рок, поп, джаз, танци, изискана кухня и... няма да казвам повече, ще бъде изненада. Искаме да фокусираме вниманието на германския бизнес върху Пловдив като предстояща Европейска столица на културата през 2019 г.

-Германия е най-важен чуждестранен пазар за наша продукция - какви български стоки са най-търсени?

- България изнася части за автомобилостроенето, софтуер, химически продукти, текстил, земеделски продукти и много други. Нашите специалисти в сферата на строителството и медицината са много търсени в Германия.

-Германия е традиционно една от най-привлекателните дестинации за обучение на млади българи. Кои са най-желаните специалности?

-Германия категорично е най-желаната дестинация за обучение. Българските студенти са най-многобройната група чуждестранни студенти в Германия след китайските. На българските кандидат-студенти винаги препоръчвам да се информират предварително какви специалисти се търсят най-много, за да вземат най-правилното решение за своето бъдеще. Да се ориентират по пазара на работна сила и по сърцето си, а не по второстепенни критерии, които утре няма да са валидни.

Мисля си, че успелите държави са тези, в които обучението в училище,  в университета, а и след това е една от най-важните държавни задачи - на ниво и с високи критерии. Каквото посееш, това ще пожънеш - Германия следва стриктно този принцип.

Само след месеци Пловдив ще има уникален шанс да е Европейска столица на културата. На кои представители и състави на богатата германска култура ще могат да се насладят пловдивчани?

-Тази тема ми е много любима, знаете, че още през 2010 г. започнах с още 5 ентусиазирани пловдивчани и един германски лектор работата по тази идея, която впоследствие се превърна в успешната кандидатура на нашия град. Това е друга писта за Пловдив - европейска! Пловдив заслужава повече внимание.

Германия ще присъства много съдържателно в програмата за 2019 г. В рамките на бъдещия Детски град на Бунарджика ще бъдат изградени детски къщички от германски архитекти заедно с деца и техните родители от Пловдив. В Столипиново, до Адата, ще бъде създаден друг архитектурен проект, който цели приобщаването на тези места към по-активните градски части. Ще има изложби на световноизвестни германски художници, театрални проекти, музика. Гьоте-институт, германският Телеком и други германски културни организации се фокусират върху Пловдив по време, но и след 2019 г. Това е една от целите на Европейска столица на културата - да има устойчивост и продължение на културната енергия. И да сме и да продължим ЗАЕДНО!

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?