Георги Рачев: Който тръгва сега за морето, е уцелил десетката

Пловдивчани се радват на златно лято, есента също ще е с много хубаво време, прогнозира Георги Рачев

Проф. Георги Рачев е преподавател в Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Проучва въпросите на климата и отражението му върху здравето на човека и икономиката. Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух.  Автор е на десетки статии и книги. Беше член на 27-ата антарктическа експедиция в българската база на остров Ливингстън през декември 2018 г.  

- Проф. Рачев, какво време очаква пловдивчани до края на август?

- Пловдивчани нямат никакви причини за недоволство това лято. Температурите в града в момента са далече от максимума, от екстремното време. В момента температурите  трудно преминават 35 градуса, а в района на Пловдив са измервани над 40 градуса. Освен това нощите са сравнително хладни и нямат нищо общо с най-горещите в предишни години, когато в Пловдив не се спеше.

Абсолютният рекорд на България от 45.2 градуса  е регистриран край Садово,

във вашия регион. Така че температури от 35-36 градуса не са нещо феноменално за града. По принцип Пловдив, Хасково, Стара Загора са сред местата с най-високи температури. Евентуално на 13 и 14 август, вторник и сряда, в Пловдив живакът може да стигне 35-36 градуса. Ще е горещо, но все пак с 10 градуса по-ниско от рекорда.

Притеснителен е продължителният период с топли дни, но и това не е феноменално, няма място за безпокойство. Разбира се, по-възрастните граждани и децата не трябва да се излагат на силно слънце, да прекарват на сянка времето  между 12 и 18 часа. Пиенето на вода е абсолютно задължително, в жегата организмът бързо се дехидратира.  

На 15 август, Успение Богородично, от запад ще нахлуе малко по-хладен въздух, който ще понижи  темп​ературите с 4 до 6 градуса. Ще има гръмотевични бури, засега се очертава да са сравнително слаби. Това ще продължи 2 дни и от събота, особено от неделя, отново ще има повишение на  температурите в добрия смисъл.  Настъпва онова хубаво августовско време, типичното златно лято - сухо, топло. Дори в Пловдив сутрешните температури ще бъдат 18-20 градуса, т.е. във втората половина на нощта може да се спи идеално на отворен прозорец. 

Цялата следваща седмица, от  18 до 25 август, в Пловдив ще има чудесни летни температури между 30 - 33 градуса. Ще бъде умерено горещо, много хубаво лятно време. Ще бъде сухо, с незначително прекапване  на 15 и 16 август. Нормално за месеца, който за България традиционно е сух, топъл,с малко валежи.

Искам обаче да обърна внимание върху много

голямата опасност от пожари почти

в цяла България, особено в полето край Пловдив и Пазарджик.  При  това сухо време огън при малък вятър може да предизвика голямо нещастие. Апелирам към хората ​- не палете огън на открито, особено при ветрец. Тревите са сухи, всичко е като барут - една клечка - и ще стане непоправима беля. Палене  на стърнища и сухи клони по нивите ще доведе само до пожар, трябва да бъде отложено за наесен.

-  Идва ли добро време за морска ваканция?

- Който тръгва сега за морето, е уцелил десетката. Морето е топло, типично августовско, с източен вятър. Ще има вълни от 3 бала, на юг - 4 бала. Трябва обаче да се внимава за типичното за август мъртво вълнение, за дънни ями, да не се прекалява с алкохола. Морето не прощава на тия, които не спазват правилата, нормите на безопасност.

Очаква ни и хубав септември ​- топъл, с по-малко валежи

Обикновено на 3-4 години веднъж месец септември е по-хладен и дъждовен. А първата му половина винаги е била  чудесна. Около първия учебен ден понякога прекапва, след което настъпва типична златна есен, когато се прибират плодовете, когато сутрин излизаш с дрешка, а се връщаш по тениска.

За Пловдив специално септември по много показатели  прилича на  летен месец. След 22 септември захлажда, но пак е приятно.

- Експерти предупредиха, че изминалият юли е най-горещият регистриран досега. Колко сериозен е този факт?

- Това са данни на европейския институт „Коперник”, според чиито измервания

юли 2019 г. е с 4 десети от градуса по-топъл от всички месеци юли досега,

откакто се правят измервания. 4 десети от градуса е малка разлика, много трудно може да се постигне такава точност. Самият институт даде възможност и на други световни агенции да направят изчисления по друг начин. Но не е най-важно дали този юли е най-топлият. Определено той е в топ 5 на най-топлите месеци, откакто въобще съществуват метеорологични наблюдения. Това е сигурен признак, че земята ​- като повърхност, океан, атмосфера, наистина върви към затопляне. Това е факт - бушуват горски пожари. В района почти на Северния полюс, в арктическата част на Канада бяха измерени феноменално високи  температури. Рекордите бяха подобрени с 3-4 градуса, което не е наблюдавано от 100-120 години. Най-големите пожари може би от 20 години бушуват в Сибир.            

Всички се вторачиха - защо не гасят руснаците?! Ами

пожарите в Сибир и Канада не се гасят

- как да гасиш пожар, който гори на територия като тази от Пловдив до Русе, като в района няма селище, няма пътища, летища.  Там мащабите са други ​-Сибир е територия като цяла България, на която няма хора.  За да изпратиш екипи доброволци, трябва да им осигуриш вода, медицински персонал - става въпрос за изключително трудна логистика за милиони, за стотици милиони. Кой ще поеме отговорност да изпрати екипите със самолети и хеликоптери в нищото?  Миналия ноември 17 огнеборци загинаха в Калифорния в един от най-големите пожари в САЩ.      

Колкото и цинично да звучи на пръв поглед - оставяш пожар като този в Сибир да си догори. Още повече че всяка година се случват такива пожари. Въпросът е, че тази година са на 3 пъти, 5 пъти по-големи от нормалното.  Но са много трудни за гасене, просто няма как да стане. Трябва реалистично да се гледа на нещата, още повече че и в Канада, и в САЩ този тип пожари се оставят на природата.

- Да, но пожарите са един от белезите за прегряването на земята. Докъде ще стигне с тия темпове?

- Не знаем докъде ще стигнем - нямаме аналог до този момент. Задачата на нас, климатолозите, е да гадаем, но много често въображението ни е далече от реалността. Засега

нищо изключително и трагично не се случва.

За съжаление медиите обръщат внимание само и единствено на  негативните неща, а има и позитивни. Например такъв  пожар в тайгата е в известна степен жизненоважен, защото изгаря всичко гнило, паднало долу на земята. Това се е случвало и преди милиони години, случва се и сега. Обгаря стволът на дървото, но дава възможност на следващите растения да избуят. И тази тайга ще се върне не след сто, а само след 10 години.

Лошото е, че когато става топло в Северния ледовит океан, зад 70-ия паралел, се отделя много метан, заустен във вечната замръзналост на почвата. А това допълнително увеличава температурата на земята. Оттам следват много сложни връзки между земя, атмосфера, вода и жива природа. Затова крайният резултат е много трудно прогнозируем. Тук се намесват политиците, които започват да плашат хората, че те са виновни за абсолютно  всичко. Да, имаме вина, но няма как прогресът на човечеството да не е свързан с ползването на енергия и отделянето на въглероден диоксид.

Трябва да се намери евтина и изобилна енергия, която да не е свързана с фосилните горива

- въглища, нефт, природен газ. Тогава ще се отървем от проблема. И до ден днешен не се спазва Споразумението от Париж и почти всички страни увеличават въглеродните си емисии с изключение, колкото и куриозно да звучи, на САЩ. Те бяха най-големият нетен замърсител, предприеха доста мерки и в момента  понижават  емисиите си, докато другите ги увеличават, включително и ЕС.

- Възможна цел ли е постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г.?

- Любопитен съм да видя  след 10 години как в Западна Европа ще забранят двигателите с вътрешно горене. Това според мен няма да стане никога. Когато ми покажат ТИР и самосвал на електрическа тяга, тогава мога да седна на разговор. Дотогава само си хабим думите.

Не сме виновни, че се храним пълноценно,

просперитетът на света е свързан с енергия. Трябва  някой да осигури такава енергия от възобновяеми източници, което обаче не може да стане в този момент.

- Има ли много лош сценарий в обозримо бъдеще? 

- Не. Както през последните 30 години няма нищо драстично и трагично в българската икономика и селско стопанство, така в близките 20 години не виждам нищо страшно. Знам за платформата за компютърно моделиране на Би Би Си, с която се прогнозират средни температури за отделни райони с десетилетия напред. Жалко, че това е Би Би Си, тъй като прогнози по подобен начин не са научно издържани.

На политиците им трябва заплаха, която да обедини хората. Това е нова модерна политика с цел сплашване на хората. Плашат ни с климатични бежанци -  това са глупости! Бежанците са не климатични, а икономически -  млади мъже,  с откраднати деца  на ръце, които искат да отидат в Германия, за да ползват социални помощи.  За съжаление Ангела Меркел и едрият бизнес им отвориха вратата.   

Обез​покоен съм от тези, които ни управляват в Брюксел. Когато си женен за баба си, няма как да имаш реална визия за следващия век, визирам президента на Френската република. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
hasmukar

hasmukar

13.08.2019 | 22:14

За др. Рачев пожара в Сибир не е проблем. Проблем е прогнозирането на климата от BBC и управляващите в Брюксел, разбира се. Да не забравите да го питате пак догодина кое как е по света.

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?