Подай сигнал

Георги Коритаров: Москва ни дисциплинира като верен сателит

Интервю

от Хенриета Георгиева 2156 прегледа 0

Един от най-известните журналисти аналитици. Полиглот - владее сръбски, хърватски, руски, полски, английски и китайски, ползва албански език. Водещ в радио "Свободна Европа", Нова тв, тв Европа, където предаването му "Свободна зона" в момента се ползва с голяма популярност.


-Как да разчитаме нервна реакция на патриарх Кирил?

-Реакцията не е нервна, а много добре премерена, арогантна заявка за ново имперско качество на Руската федерация като амбиции за православно и тотално славянско господство. Изборът подобно послание да отправи тъкмо главата на Руската православна църква изобщо не е случаен - това е преднамерено търсена формула Москва да обяви конфронтационна различност спрямо ЕС и европейските плуралистични ценности.

И да даде тотална заявка за нов прочит на историята, защото съвсем до неотдавна протоколът не само допускаше, но и изискваше да бъдат споменавани и жертвите на други народи, участвали под флага на руската армия във войната срещу Османската империя.

Откакто Руската федерация стъпи на идеята да се оформи като наследник не на СССР, а на особено агресивната и съединена във формулата на единство между църква и държава Руска империя, политиката се промени до степен, при която в лицето на патриарха Кремъл отправи императивна заявка: прочитът на историята трябва да бъде такъв, какъвто е бил по времето на император Александър Втори.

В тази ситуация България трябваше да реагира изключително категорично, не с безпомощното кимане на глава на президента Румен Радев, каквото се видя по манипулативно излъчените записи от руските тв оператори. Българският президент, изслушвайки тази 7-минутна тирада на патриарх Кирил, трябваше да покаже изхода на своя гост с репликата, че български държавен глава не може да слуша исторически лекции от глава на православна църква. Най-малко защото според българската конституция църквата е отделена ефективно от държавата.

-Нашето поведение ли е причина за подобни сцени?

-Вината ни е в това, че продължаваме да вярваме в исторически митологии. Най-вече БСП продължава да експлоатира мита за неизкоренимото историческо русофилство на българския народ и вечната му признателност. На практика БСП днес става проводник на руски имперски интереси, които никога не са имали нищо общо дори с комунистическите традиции на БКП. БСП предава историята на собствената си партия предшественичка и манипулира заради собствени електорални дивиденти, спекулирайки с криворазбрано русофилство.

Това е в основата на българската трагедия - безпросветност и податливост към манипулации.

Добре че беше вицепремиерът Валери Симеонов - единственият човек, защитил българското национално и държавническо достойнство. Никой друг не го направи.

-Споделяте ли появилите се съмнения, че всъщност казаното от патриарх Кирил е мнение на президента Путин?

-Разбира се, че чрез устата на патриарха говори Путин. Само че не е прилично Путин, държавен глава на светска руска федерация, да използва понятийна система на руския империализъм. Това приляга на патриарх Кирил. Не бих го определил като второстепенно ченге - такива няма, всички са първостепенни.

-Какво да направим, след като Големият брат става толкова строг с нас?

- Русия се държи към нас сякаш се опитва да опитоми домашно куче: ту му подхвърля морков, ту го удря с тояга. Путин удря с тоягата, че Македония им е изнесла кирилицата, с което предизвиква възмущение у „кучето” България. Това е опит на Русия да дисциплинира по християнско-имперски тертип България като верен сателит, но вече в името на нова тяхна кауза.

България трябва да има самочувствието на суверенна държава. И никакви вечни благодарности никому. Исторически факт - били сме част от Османската империя, през 1878 г. спираме да бъдем и градим държавност.

До момента, докато следваме слепи хипотези за някаква връзка или сляпа привързаност към една или друга велика сила, ще бъдем в това състояние.

Коментари