Подай сигнал

Илияна Йотова откри паметник на княз Павел СНИМКИ

Регион

от Михаил Михайлов 1942 прегледа 0

Паметникътна великия княз Павел Романов изработен от харманлийския скулптур Тамер Халил бе открит от вицепрезидентът Илияна Йотова вчера. Момументът е изграден от Община Павел баня по гражданска инициатива бе открит от вицепрезидента Илияна Йотова и кмета на града Станимир Радевски и бе част от честванията на 140 години от създаването на курортния град, навръх празникът Св. Петър и Павел.

"Тържественото откриване на паметника на княз Павел е доказателство, че паметта е жива. То е символ на нашата благодарност към братския руски народ и увереност, че отношенията ни с Русия ще пребъдат". Това заяви Георги Гергов, председател на Областния съвет на БСП и почетен консул на Руската Федерация в Пловдив по време на тържествата в град Павел баня. Гергов поздрави скулптура Тамер Халил за майсторската изработка на фигурата на княза.

Великият Княз Павел Александрович е син на Цар Освободител Александър II, който по време на Руско- Турската война е в българските земи с петимата си сина, а най-малкия от тях – Павел, тогава е на 17 години. Според летописа на селището, в дневника на отец Сава Иванов, първи свещеник на новоизграденото селище Павел през 1878, е записано, че селището е „именувано на Св. Апостол Павел и на най-малкия син на нашия освободител Н.В. Всерусийския император Александър ІІ, велик княз Павел”.

Проектът за паметника е дарение от двама архитекти. 360-килограмовата фигура е изработена от скулптура Тамер Халил. Постамента е от три вида мрамор, а цялостната височина на паметника е 4,50 м. Самата скулптура на Великият Княз е висока 235 см.

По всеобщо мнение на специалисти това е най-красивата скулптура изработена досега от харманлийския майстор.


Коментари