Подай сигнал

Георги Георгиев: Гол на Доре и Ботев бие 2:1

Кършиякалията е сигурен, че пловдивчани ще напълнят "Васил Левски", за да докажат, че градът има крещяща нужда от стадион

Финалът за купата

от Юлиян Ангелов 745 прегледа 0

Преди дербито за Купата довечера ви предлагаме мненията на двама от емблематичните играчи на Ботев и Локо от славните години, в които марката "Пловдив" имаше трайно място на картата на футболна България - Георги Георгиев и Красимир Димитров.

Намираме Гецата на обяд в Арбанаси, откъдето той пътува да гледа финала в Горна Оряховица за купата на България при набор 2005 между Ботев и Лудогорец вчера. Регионалният селекционер за Източна България в тази възрастова група има в списъка си седем играчи от Ботев и осем от Лудогорец. От Арбанаси, където времето сякаш е спряло преди сто години, Георги Георгиев сподели специално за читателите на "Марица" мнението си за големия сблъсък между Ботев и Локомотив довечера на стадион "Васил Левски" в София.

Очакванията ви за предстоящия финал?

Очакванията ми са много големи, тъй като това е първи пловдивски финал. Освен добра игра, добър мач, всичко да мине културно и да покажем, че Пловдив е най-футболният град. И като традиции в играта, и като държание.

Какви са предимствата на Ботев и какви на Локомотив?

Всички боят Ботев за фаворит, поне на книга така приемаме. Но едно пловдивско дерби, при това на финал за Купата, извежда на преден план най-вече психиката на играчите. Важна е настройката. Всичко ще се реши във важните моменти. Безспорно е, че Ботев има по-класни играчи на някои от постовете, но Локомотив със сигурност ще дадат максимума от себе си.

Какво очакваш от Киров?

Очаквам тактиката на Киров да е същата като в последните 2-3 години. Не виждам неща, които вървят да се променят. Въпреки катаклизмите с напускащи всеки сезон, няма смисъл да се променя нещо. Ще има голямо напрежение, важно е футболистите да издържат и да спазят изискванията на Киров. Играл съм в пловдивски дербита, знам какво е. Приказките преди мача на терена не вървят. Ако не покажеш нещо на дела, няма смисъл от големите приказки преди това. Ботев са по-класният отбор.

Какво е положението в Локомотив?

В Локомотив няма запомнящо се име освен Митко Илиев. Това при тях е хубаво, тъй като дали ще играе Банович, Томашич, Ожболт или Аралица, няма никаква разлика. При тях нещата са тактика и дисциплина. Понякога няма място за импровизации, ако не си на ниво. Просто спазваш указанията и това също носи резултат. Вижте Ливърпул - Барселона. Каталунците имаха Меси, но колективът на Ливърпул спечели. При това без звездите си - Салах и Фирмино.


Друг е въпросът дали в Локомотив момчетата ще разберат какво точно значи пловдивско дерби. На "Лаута" си има хора, които могат да ги надъхат.

А смяташ ли, че публиката ще е фактор в мача довечера?

Безспорно ще е фактор, но публика мач не печели. Изненадан съм малко от пасивността на феновете на Локомотив. Искам стадионът да се напълни. Да покажем, че Пловдив заслужава един хубав стадион. Не говорим за 50-60 хиляди. Един хубав градски с 25-30 хиляди ще е добре. Към днешна дата бихме могли да напълним и целия капацитет на стадион "Пловдив" от едно време.

Прогнозата ти?

Аз казах на Коматево преди 10-ина дни. Доре е нещо болен, но му казах в разговор с него, че той ще вкара победния гол. Прогнозата ми е 2:1 за Ботев.