Генчо Илиев: Частни имоти в национален парк не може да има

Протестните действия на част от жителите на Калофер не са основателни, заявиха от дирекцията на НП „Централен Балкан“

Десетки жители на Карлофер блокираха за кратко Подбалканския път край града. Както marica.bg съобщи тази сутрин, част от местните жители, които отглеждат селскостопански животни, искат да ползват пасищата в защитената територия. 400 години Калоферският Балкан е бил на нас, калоферци, от 20 години с него се разпорежда парка, заяви председателят на Сдружение „Калоферски стопани“ Тодор Диклиев. Много от местностите, които преди десетилетия са били пасища, сега са обрасли с храсти и животните ни влизат в резервата, в резултат на което понасяме глоби, обобщи той.

На въпрос на кореспондентна на marica.bg директорът на Национален парк „Централен Балкан“ Генчо Илиев отговори, че  дирекцията на защитената територия смята за напълно неоснователни днешните протестни действия, инициирани от Сдружение „Калоферски стопани“.

Проблемът с ползването на земите на територията на Парка произтича от това, че собствеността върху земеделските имоти е възстановена в нарушение на действащото законодателство. Не е спазен чл. 24, ал. 3 от действащия в периода на процеса за възстановяване на собствеността върху земеделските земи Закон за собствеността и ползването на земеделските който постановява, че: „Не се възстановяват правата на собственици върху земеделски земи, включени в резервати, определени по реда на Закона за защита на природата, както и другите защитени природни територии с национално и международно природоохранно значение.  

Частни имоти в националния парк не може да има съгласно разпоредбите на чл. 18, ал. 1 от Конституцията на Р България, чл. 8, ал. 1 от Закона за защитените територии, както и на чл. 2, ал. 2, т. 1 от Закона за държавната собственост, които постановяват, че имотите, попадащи в границите на тази категория защитени територии – национални паркове, са изключителна държавна собственост. „Централен Балкан” е създаден през 1991г. и е определен като защитен природен обект от международно и национално значение със заповед на министъра на околната среда от 1993г.

В допълнение спрямо имотите, попадащи в границите на НП „Централен Балкан”, не е можело да се предявяват реституционни претенции, тъй като съгласно разпоредбите на Закона за държавната собственост /чл. 7, ал. 1 и ал. 4/ - „имотите и вещите - публична държавна собственост, не могат да бъдат обект на разпореждане и да се придобиват по давност“ и „собствеността върху имоти - публична държавна собственост, не подлежи на възстановяване“. За територията на НП „Централен Балкан“ е издаден акт за изключителна държавна собственост № 1/16.01.1997г. на Министерство на финансите.

По отношение на ползването за паша на територията на НП „Централен Балкан“  уточняваме, съгласно Плана за управление, частта от землище Калофер в парка е 7311.464 ха. От тях 3291.862 ха са в резерват „Джендема“, 835.115 ха в зона „Ограничено човешко въздействие“. В тези зони съгласно Закона за защитените територии, пашата е забранена. Безлесните местообитания, годни за паша са около половината, а останалите са с храстова и полухрастова растителност. През миналата година на животновъдите от Калофер са предоставени за ползване 2156.45 ха. или почти 100% от наличната пасищна площ в землището на Калофер в НП Централен Балкан. Ползвателите на пасища в парка ползват и предимства –  получават компенсаторни плащания по мерки от Програмата за развитие на селските райони, допустимо компенсиране за поддържането на приоритетни полуестествени тревни местообитания чрез паша в национален парк, коментира Генчо Илиев.

Що се отнася до внесеното от кмета на Община Карлово искане за прекатегоризиране на част от територията на Националния парк, по него има произнасяне на министъра на околната среда и водите. За решаване на създадения проблем, е създадена междуведомствена работна група с представители на МОСВ, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенцията по геодезия, картография и кадастър, каза още директорът на НП „Централен Балкан“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?