Газът и топлинната енергия поскъпват от юли

Топлинната енергия ще поскъпне с до 7 процента от средата на годината. Такива са разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране, обявени след откритото заседание. Окончателните цени на газа, парното и тока ще станат ясни на 1 юли, съобщи Дарик.

Общественият доставчик "Булгаргаз" настоя синьото гориво да поскъпне с 18,5 процента за третото тримесечие на 2018 година, като от дружеството се мотивираха с повишението на цената на газа от внос, както и курса на долара. Но КЕВР предлагат увеличението на цената на газа да е 10,8 на сто. Тъй като цената на газа формира около 70 на сто от стойността на топлинната енергия, то поскъпването на суровината се отразява и на топлинната енергия, обясни преди дни шефът на регулатора.

Разчетите на енергийните комисари на този етап показват, че токът в страната ще поскъпне с около 2 на сто за цялата страна . За абонатите на ЧЕЗ електроенергията ще повиши цената си с около 1,7 процента, за EVN - 1, 81 процента, а за "Енерго про"  - 2,6 на  сто. Окончателното решение за цените на тока и парното от средата на годината ще бъде взето до дни.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?