Газят в манатарки от Храбрино до Дедево

Под дъбовете в Родопската яка поникнаха и булките - търсят ги за селфи

Гъбарите си имат приказка: Неопитните често вечерят, но понякога изобщо не закусват. Този уикенд е специален - през него се очаква експлозия от гъби в горите около Пловдив. Досега, въпреки обилните дъждове, те не излизаха по една причина ​- нощните температури бяха все още ниски.

А другата е, че царицата на българската гората - манатарката, се появява само когато си поиска, и то на тези, които харесва. След нея тръгват и останалите.

Пловдив и околностите му са благодатно място за гъбинг. Не е задължително да ги познавате или берете ​- снимайте ги, защото някои са много красиви. Селфитата с гъби са нов и бурно развиващ се жанр във фотографията.

Във всички гори в Родопите в дела Чернатица животът, роден под земята, се готви за своя бум. В района на хижа "Здравец", Студенец и Бяла черква хубави гъби все още няма да има. Причината е, че надморската височина е голяма и още не е акумулирана необходимата в почвата топлина.

Куриозът е, че в района на Върховръх и село Чурен, които са на малко по-голяма височина, боровата манатарка тръгна още преди две седмици. Така царицата на гората показва отново, че расте само когато поиска.

В близките села ​- Храбрино, Извор, Цар Калоян, Гълъбово и Дедово, в горите ще газите в манатарки. На запад и изток от Бойково има много да​шни букови гори. В Ситово и Лилково също започва активният гъбинг. Дъбовата, буковата и боровата манатарк​а са лесни за разпознаване и имат само един двойник -дяволската гъба.

Има гъбари, които цял живот не са попадали на нея. Лесна е за разпознаване ​- червено пънче и бяла гугла. При отчупване посинява толкова бързо, че все едно е полята с мастило. В цял свят наричат манатарката с италианското й име - porcini (порчини). То идва от средновековната дума за „прасе”. От всички други гъби при манатарките може да има и трофеен елемент. Попада се на екземпляри с размерите на табуретки.

В по-ниските пояси, където расте дъбът, вече са тръгнали булките. Това е красавицата на българската гора ​- различава се лесно по жълтото пънче и ламели от червената мухоморка. Тя  отдолу е ослепително бяла.

Булката е считана за втората най-вкусна гъба у нас. Любимка е на римските императори, затова и латинското й название в превод означава „​царска мух​оморка”. Знае се, че император Клавдий е искал ястия с булки на всяка своя трапеза. И затова лесно бил пенсиониран ​- един път Агрипина подменила булките с червени мухоморки.

По всеобщото мнение най-вкусната гъба у нас е друг представител на семейството на мухоморките ​- ​бисерната. Тя обаче има наистина опасен двойник ​- пантерката. Лесно се разпознава от нея по розовеещото пънче. И все пак много гъбари предпочитат само да я снимат, но не и да я ядат.

В прекрасните гори на Родопа планина се чака и бум на пачи крак. Той расте на гнезда и от него лесно се трупат килограми. Снимайте я и я берете само ако до вас има опитен гъбар.

В горите край Пловдив има и много гълъбки ​- ​пепеляшката на родната гора. Тя е масова, чудна е за снимки - виолетовите и червените са приказни.

Гълъбките се разпознават лесно и всичките им видове са ядливи. Но не се харесват от  старите гъбари. Казват, че нямат мирис и вкус - все едно дъвчеш стиропор. Но за една бърза яхния или мезе са идеални. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?