Следвайте ни

Здравко Димитров и Дани Каназирева блеснаха на Коледния бал СНИМКИ

viber icon

Кметът на Пловдив Здравко Димитров и областният управител Дани Каназирева блеснаха на бала на Ротари клубовете в Пловдив.

Тази година Градският коледен бал се организира от един от четирите местни Ротари клуба – „Пловдив“, чиито председател е бизнесдамата Елена Кристиано.

Тя посрещна десетките гости в Новотела, сред които са изтъкнати пловдивски предприемачи, лекари, архитекти, адвокати, политици и общественици.

 

 

По традиция всяка година градският бал е посветен на конкретна благотворителна кауза. Тази година мисията на ротарианците е да съберат средства за изграждане на монумент, символизиращ културния дух на най-стария жив град в Европа.

За изграждането на паметника се провежда благотворителен търг с различни предмети. Най-интересните експонати тази година са топката за тенис с автентичен подпис на родната звезда Григор Димитров и шапката с автограф на мотоциклетния ас Валентино Роси са само част от уникалните предмети в търга от Коледния бал. 

 

 

Прототип на изображението на бъдещия монумент е уникална находка на антропоморфен съд, който е изработен в 6-ото хилядолетие пр. н. е. през средния неолит – тоест на възраст 8 хил. години. Открит е при разкопки в района на Пловдив в праисторическото селище Яса тепе (Плоското тепе). Находката се съхранява в Археологическия музей в Пловдив.

Изработена е статуетка, представляваща реплика на антропоморфния съд, която бе предоставена на кмета Здравко Димитров. Тя ще бъде призът на новоучредена награда, която в годината на инициативата „Пловдив Европейска столица на културата 2019“ за пръв път ще се присъди за принос към художествения живот в града. И от 2020 година ще се връчва ежегодно от Ротари клубовете в Пловдив.

Праисторическата находка определя и характера на наградата, която издига човека като център на мирозданието, като съсъд на духа и творчеството. Свързва се също с града и творческото благодеяние и представя Пловдив като вместилище на духа, изкуствата и хуманноста.

 

 

„Мотото на световната организация Ротари клуб тази година е „Ротари свързва света“. Вярвам, че всички заедно можем да направим света едно по-добро място за живеене. Затова и каузата на нашия бал тази година, когато Пловдив е Европейска столица на културата с мото „Заедно“, е да се обединим около идеята за популяризирането му като най-древния жив град на Стария континент“, заяви Елена Кристиано.

 

 

С тази наша инициатива даваме фокус върху праисторията на Пловдив, а това е нещо, за което малко се знае. Всъщност то прави уникален нашия град. Не само неговото антично минало, а и праисторията му, с каквато могат да се похвалят малко градове, допълни Елена Кристиано.

Поздравителен адрес за инициативата е изпратен от зам.-министъра на културата Амелия Гешева.

 

 

Сред дарените за благотворителния търг предмети са комплект кубински пури от серия 1926 г., изработени от личния майстор на Фидел Кастро – Дон Орландо Падрон. В разпродажбата са включени уникални картини, юбилейни пощенски марки.

Естрадната прима Силвия Кацарова изпълни обичани от поколения българи свои хитове. Музикалната програма включи и рецитал на пианиста от Лондон Петър Димов, който е дългогодишен стипендиант на Ротари.

 

 

Водещите Ива Екимова и Даниел Петканов ще разиграят томбола с атрактивни награди. Коледният бал продължава и в момента.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?