Следвайте ни

Заводът за фарове дава хляб на 400 пловдивчани ОБЗОР

viber icon

Заводът за фарове на „Мерцедес“ в индустриална зона „Капсида“ в Куклен ще даде работа на 400 пловдивчани. Турският инвеститор финализира първата фаза от своя мултимилионен проект "Одело България" с откриването на първата от общо три фабрики. Производствената база ще се простира върху  92 000 квaдpaтни мeтpa.

До 2023 година турската компания ще инвестират поетапно 40 млн. евро в заводите, а продажбите ще стигнат 60 млн. евро. Очаква се, работниците във фабриката да бъдат утроени до 400 души.

За да прережат лената и да дадат официален старт на производството бяха дошли министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и Н.ПР. д-р Хасан Улусой.  На откриването присъства още кандидатът за кмет на Пловдив Здравко Димитров.

„Този завод е най-новият и най-модерният в нашата група и е отличителен белег на нашия колективен опит, натрупан в различни местонахождения през последните десетилетия. Започнахме производството и доставките на резервни части за автомобили Мерцедес Бенц от този завод точно една година след началото на строителната дейност чрез прехвърлени  проекти за производство на резервни части от нашия завод в Словения“, каза председателят на Одело Груп Ахмет Байрактар. Той допълни, че заводът се простира на площ от 23 декара, а инвестицията е на стойност над 20 млн. лв.

„Бих искал да поздравя тези, които реализираха този проект, защото в много кратки срокове успяха да го изградят и да започнат своята дейност. Изпитвам голямо удоволствие от развитието на двустранните ни отношения във всяка сфера, вкл. и икономическата“, каза Н.ПР. д-р Хасан Улусой

По думите на вицепремиера Томислав Дончев пък инвестиции като тази били важни, защото те всеки ден създавали стойност, позволявали да се плащат заплати, данъци и да се генерират печалби. Той  допълни още, че производството в България с всеки ден нараства, а делът на индустрията наближава 29 на сто от Брутния вътрешен продукт на държавата.

Томислав Дончев поздрави собствениците на "Одело" за решението да инвестират именно в България и им пожела успех, както и да плащат достойни заплати на работниците. „Всичко, което се случва около Пловдив е един уникален модел, който ние имаме амбицията да приложим на територията на цялата страна“, коментира вицепремиерът Дончев.

Премиерът от своя страна добави, че около "Одело" се строят още много заводи, което се дължало на новия път Пловдив – Асеновград. „От Пловдив до Истанбул и от Пловдив до Белград имаме пътища. За това идват инвестиции. Научихме се от старите грешки. Всички парцели имат ток вода, даваш им парцел, а инвеститорите направо идват да си строят”, обясни Борисов. По думите му все повече високо квалифицирани кадри от чужбина се завръщали да се трудят у нас. Министър-председателят се похвали и с газовите връзки.

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?