Следвайте ни

Зашеметяващ спектакъл на хореографите в АМТИИ СНИМКИ

viber icon

Под знака на вездесъщия ансамбъл „Тракия“ премина юбилейния концерт на катедра „Хореография“ към АМТИИ в Дома на културата в Пловдив. Уникалната катедра, която се е посветила на българския фолклор, отбелязва 45 години от създаването си.

Публиката в препълнената зала видя произведения на корифеите на родната хореография, изпълнени от настоящи и бивши студенти на Академията на Джамбаз тепе. Автори на творбите са: проф. Кирил Дженев, проф. Петър Луканов, проф.д-р Даниела Дженева, проф. д-р Антон Андонов, доц.д-р Желка Табакова, гл.ас.д-р Димо Енев, гл.ас.д-р Стефан Йорданов и други. Освен кръшните хора, най-добрите танцьори изиграха модерен балет и танго.

Катедра „Хореография“ дълги години беше единственото място за професионално обучение за специалисти хореографи - първо в българския народен танц, а след това и в балета и модерните танци.

В момента в катедрата учат повече от 280 студенти, има докторанти, както и курсисти в Департамента за следдипломна квалификация. Днес се изучава не само българско танцово изкуство, но и балет, съвременни танци, помощни дисциплини, като Артмениджмънт, например.

 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?