Следвайте ни

Радост за ценители: С 8 шеф готвачи и йога стартира Дефиле "Вино и гурме" СНИМКИ

viber icon

Започна шестото поредно издание на Дефиле „Вино и гурме“ в Пловдив. То бе открито с тържествена церемония на ул. "Съборна" в Стария град от  Любозар Фратев- председател на Управителния съвет на Съвета по туризъм.

Присъстваха и заместник-кметовете Пламен Панов и Йордан Ставрев, Лиляна Арсова- директор на Дирекция "Туристическа политика" в Министерството на туризма и ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов. 

Фестивалът, който продължава и утре, събира традиционно  ценителите на вино и кулинарните специалитети във  възрожденски къщи на Стария град.

В приветствието си Любозар Фратев изрази удовлетворението си, че въпреки отлагането на фестивала, заради пандемията от коронавируса той е показал, че се радва на голям интерес сред жителите и гостите на Пловдив и спомага за развитето на туризма. Проф. Пламен Моллов заяви, че за УХТ е признание и отговорност да бъде партньор на събитието.

Заместник-кметът Пламен Панов каза, че Дефиле "Вино и гурме" се е наложило в календара на Пловдив и спомага за развитието на града. Лиляна Арсова поздрави органиаторите на събитието от името на министъра на туризма Николина Ангелкова и го оцени като много важно и престижно.

 Обектите, в които ще се извършват дегустациите срещу жетони са отбелязани на интерактивна карта. Това са резиденциите  „Тракарт“ и „Тракийски стан“, къща „Бирдас“, експозицията „Георги Божилов – Слона“ и иконната сбирка на Градската художествена галерия , бар „Конюшните“ и  Етнографския музей.  

В тазгодишното издание се включват 19 винопроизводители, 8 шеф готвачи и гурме-специалисти. Жури от специалисти ще оценява най-умелото съчетание на вино и храна. 

Дегустациите днес продължават до 20 часа.

В неделя те ще са до 19 часа. Жетоните за вино ще се раздават с дезинфектанти. Всички събития от дефилето са на открито.

Както винаги любителите на виното ще могат да гласуват в анкетни карти за най-добрата изба. Накрая 10 от тях ще получат с томбола по бутилка вино. 

Сред екзотичните събития ще е „Вино йога с Фам” в Конюшните на царя. В този хепънинг участва за втора година треньорката по йога Фам Кундева. Тя ще търси доброволци от публиката, с които да прави упражнения, свързани с баланс на чаша пълна с вино. Подобно шоу се прави и на бирените фестивали по света.

Снимки от Атанас Кънев

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

винолюбител

винолюбител

27.06.2020 | 15:37

Една забележка-заместник кмета Пламен Панов, а не Моллов.Наздраве

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?