Следвайте ни

Юбилеят на Иван Вазов се превърна в истински празник СНИМКИ

viber icon

Пловдивчани превърнаха в истински празник 170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов.

Така те показаха, че не са забравили творбите му и това, че точно в Пловдив той израства и се утвърждава като велик писател. Без изобщо да е планирано, шествието се превърна в празник.

Шествието, което тръгна от Народната библиотека, носеща името му, бе поведено от Духов оркестър Пловдив с диригент Николай Гешев. 

Музикантите бяха облечени до един в лилави ризи. Към шествието се присъдени целият колектив на библиотеката, активисти от комитет „Родолюбие”, както и много патриотично настроени граждани. 

Много от тях носеха големи потрети на писателя. Шествието премина през Цар-Симеоновата градина, по цялата Главна и по ул. „Христо Г. Данов” стигна до паметника на Вазов в Дондуковата градина. 

Активистите от „Родолюбие” бяха облечени в народни носии и опълченски униформи. 

На паметника пред Дондуковата градина слово изнесе директорът на народната библиотека Димитър Минев. Той прочете откъси от негови творби.

Венци от името на общината и Областната управа поднесоха зам.-кметът по Култура Пламен Панов и зам.-областният Петър Петров. Сред официалните гости бе и омбудсманът на града Борислав Стаматов. 

Пловдив е ключов град в живота на Иван Вазов. Той живее тук 1880 до 1886 г. Това е  един от най-активните и силни негови периоди – депутат е в Областното народно събрание на Източна Румелия, председател е  на Пловдивското научно книжовно дружество.

По това време издава списание „Наука“ и заедно с Константин Величков редактират вестник „Народний глас“. 

Тук те издават първото чисто литературно списание „Зора“ и книгата „Българска христоматия“, чрез която запознават читателите със сто наши и чужди автори. 

Пловдив е градът, в който Вазов пише „Епопея на забравените“, „Немили-недраги“ и „Чичовци“. 

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?