1553
Следвайте ни

Внимание! Наводненията поставят в риск всички есенни посеви

viber icon

Настъпилото съществено понижение на температурите в средата на декември доведе до затихване и прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

Падналите значителни валежи през първата половина от месеца, надвишили на много места в страната месечните норми (Кюстендил ​- 116l/m², Благоевград ​- 144 l/m², Г. Делчев ​- 110 l/m², Пловдив ​- 85 l/m², Кърджали ​- 110 l/m², Хасково - 91 l/m²), преовлажниха, а на места в южните райони наводниха част от есенните посеви, което е предпоставка за повреди - изкисване, а при замръзване на горния почвен слой - и изтегляне на посевите.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури под климатичните норми за втората половина на декември, които ще поддържат в покой зимните житни култури и трайните насаждения. Есенните посеви ще встъпят в зимата в различни фенологични фази. Късно засетите, в края на есента, зимни житни култури са неукрепнали - във фаза поникване.

При ноемврийските посеви преобладава фаза трети лист. Във фаза братене, подходящата фаза за зимуване, са малкото засети в агротехнически срок посеви с пшеница и ечемик на места в Дунавската равнина и в крайните източни райони на страната (агростанциите: Новачене, Павликени, Провадия, Д. чифлик, Карнобат), отчитат агрометеоролозите от НИМХ.

Причина за съществените различия във фенологичното състояние на зимните житни култури са закъснелите сеитби поради неблагоприятните агрометеорологични условия в началото на есента - сушата и последвалите наднормени валежи през периодите, съвпадащи с агротехническите срокове за сеитбата на културите.

През следващия период прогнозираните стойности на минималните температури, на места до минус 10°С, в условия без снежна покривка, ще представляват опасност само за късно засетите, във фаза поникване, есенници.

За Пловдив и региона минималните температури рано сутрин ще са в диапазона минус 3 - минус 7 градуса, което е предпоставка за слани. През деня живакът ще е между 5 и 10 градуса. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?