Следвайте ни

Виктор Самуилов се окичи с Орфеевия венец на Античния ВИДЕО / СНИМКИ

viber icon

С връчване на отличията „Орфеев венец“ за високи постижения в българската поезия, както и "Златна четка" - за най-добро художествено оформление на книга града под тепетата даде официалния старт на фестивала „Пловдив чете“. 

"Само 2 - 3 букви зная, но натискам 100 клавишa - на писател си играя. Умни писаници пиша, май описах доста случки. Много лесно ги написах. Азбуката щом науча - ще узная и какви са ". Тези стихове произнесе  тазгодишният носител на Орфеев венец Виктор Самуилов, след като беше окичен с него.  И призна, че не знае дали е успял да научи "магическата азбука", която прави от пишещия човек писател. Поетът подчерта, че не е лесно да стои до големите имена, които са носители на наградата и сред които са и Валери Петров, Константин Павлов, Борис Христов. Виктор Самуилов бе овенчан с венеца от бизнесмена Димитър Георгиев. Той му връчи и плик с 5000 лв. Палстиката е изработена от Жорж Трак.

 

"Златната четка" пък отиде при Люба Халева, а отличието бе връчено лично от кмета Здравко Димитров. 

„Благодаря ви, че не изоставихте „Пловдив чете”, обърна се към публиката преди церемонията по връчването на двете награди организаторът на фестивала Божана Апостолова. И на пук на сценария, преди народните танци, покани кмета Здравко Димитров на сецната.

"18 години да правиш нещо устойчиво е успех. Тази година Жанет 45 успяха да продължат празника на книгата в условия на COVID 19. Трябва да си признаем,  че книгата е все по - нужна на децата, заради таблетите, които се опитват да я изместят", каза Димитров. 

Лауреати на наградата от 2006г., когато е учредена, са Константин Павлов, Валери Петров, Борис Христов, Петър Анастасов, Дамян Дамянов (посмъртно), Стефан Цанев, Иван Теофилов, Иван Вълев, Иван Цанев, Калин Донков, Екатерина Йосифова, Александър Секулов и Иван Ланджев.


Стотици  пловдивчани се стекоха на Античния театър за връчването на  наградите.

След официалното откриване за приятелите на книгите пяха Стефан Вълдобрев с неговата банда "Обичаните заподозрени". "Ние ще отговаряме за рокендрола, а вие за балета и беквокалите" обърна се Стефан Вълдобрев към публиката. От там насетне започна и купонът. Вокалистът запя акапелно първия куплет на песента "Да" - "Очите ти са сини, сини като синьото на плувен басейн..." и в началото на втория с китарата се включи и първият обичаен заподозрян Веселин Веселинов - Еко. До края на песента зазвучаха и китарите и ударните инструменти на Иван Лечев,  Мирослав Иванов и Стоян Янкулов - Стунджи. 

Песента "По-полека" пък бе трансформирана по пловдивски. Така вместо "барът е до морето, и морето е до бара" Античният театър бе огласен от "барът е до тепето, и тепето е до бара"

Фолклорният  ансамбъл  "Дилянка" и хор „Детска китка“  също зарадваха пловдивчани с изпълненията си. 


Още от понеделник пък  на площад Централен се извиха опашки от читатели пред шатрите на книжното изложение – „Алея на книгата“. Разположени са 17 изложбени шатри.

Снимки: Наташа Манева 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тони

Тони

30.09.2020 | 03:39

Красота! Древен и Вечен!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?