Следвайте ни

Вижте смелчаците от мъжкото хоро на Богоявление СНИМКИ, ВИДЕО

viber icon

Над 100 калоферци нагазиха в ледените води на Туднджа, за да изпълнят традиционното мъжкото хоро под звуците на "Залюбила е Василка" и да спасят богоявленския кръст. С тъпани и песни, облечени в народни носии, мъжете изминаха пътя до реката, а хоро във водите на Тунджа бе поведено от кмета на града Румен Стоянов.  

 

Кръстът беше уловен от един от мъжете, който го предаде на 4-годишния Любомир. По традиция светинята се дава на най-малкия участник в ритуала. Това трябваше да бъде 2-годишният Димо, но момчето се уплаши от пръските на водата и бе извадено от реката. Затова разпятието попадна в ръцете на следващия по-големина – Любомир. 

 

 

Вярва се, че всеки влязъл в реката днес, ще бъде здрав през цялата година. „Ако не влезеш във водата няма как да разбереш какво е. Просто това е нещо уникално. От дете винаги съм желал да съм вътре и вече 4 години го правя“, казва Рангел Павлов. По думите на калоферци подготовката била вяра и любов в българската култура. Други пък бяха категорични, че за да не усещаш студа било важно да подгрееш с алкохол. Заедно с калоферци в Тунджа нагазиха  и хора от Карлово и от други градове. " Запазили сме си места за нощувка още преди около 2-3 месеца, защото  искаме  да усетим традицията на града”, каза един от участници в хорото преди началото на ритуала.

 

 

Ледът беше тънък и бе разбит бързо, а в края на ритуала прехвърча и сняг. 

 

 

А всичко се случи пред погледите на хиляди българи от цялата страна. За да виждат някои дори се покачиха по дърветата.

Подготовката за ритуала започна няколко дни преди Йордановден. Най-напред бе почистено коритото на реката, а след това бе изграден и бентът, който повиши нивото на водата.

снимки: Наташа Манева

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?