Следвайте ни

Вижте най-интересните занаятчии на Капана фест СНИМКИ

viber icon

Капана фест ще продължи да радва пловдивчани и гости на града ни до края на седмицата. Освен всички културни събития като изложби и концерти, основна част от него е арт базара, разположен по продължението на Малката главна. На него може да се запознаем със занаятчии както от Пловдив, така и дошли от другите градове. Всеки представя своя индивидуален поглед към изкуството и занаятите. Някои се придържат към класическите форми и традиционните фолклорни изработки, други ги перифразират в един по-модерен вариант. От дрехи, през аксесоари, бижута, предмети за бита, кожени изделия, до домашна и био храна. Както се казва - за всекиго по нещо.

Силно впечатление на базара прави Димитрина Опренова от София, която изработва подложки, картини, пана, пластики и бижута от стари стъклени бутилки. По образование е магистър Богослов, но преди години започва да изработва стъклени бижута по социален проект за работа с деца в неравностойно положение. В последствие хобито я завладява и се превръща в основен бизнес. Димитрина се гордее най-много с катарамите си за шалове, които обаче не представя по време на фестивала.

Аксесоарите изработва със съпруга си. Кръстили са бранда си "Стъкло с минало" с идеята, че вдъхват нов живот на нещо, което вече е извън употреба. Стъклото се обработва чрез силно нагряване по определен шаблон, за да му придадат конкретна форма.

Други интересни изработки са дървените изделия на WishMash. Те са колектив от трима архитекти, които живеят в София. Почнали на шега покрай съпругата на единия от тях, която започнала да прави бижута от дърво по време на бременността си. Те се включвали малко по малко, а в момента се занимават главно с това. Правят дървени картички, книгоразделители, тефтери. Хит е дървеният им плик, в който могат да се постави снимка, пари, картички и други. Момчетата предлагат още един вид картички. Те се разглобяват и пренастройват в играчка. Много популярни са коледните им картички, от които се сглобява играчка за елха. Щандът им привлича доста посетители, защото предлагат изработките си само на фестивали и онлайн.

Пепи Димитрова от Пловдив се занимава с шиене от години, но започва да прави шити кукли след раждането на второто си дете. Когато прави играчки за бебета, не ползва никакви твърди и опасни елементи, като копчета и ципове. Повечето от куклите се събличат. Освен играчки, тя прави и текстилни калъфи за книги, върху които може, по желание, да избродира надпис за специален повод. Работи само с естествени материали - памук и силиконова вата.

"Децата много често сами ми дават идеи за външния вид на куклите", споделя тя.

Много популярни са и тихите книжки на Пепи Димитрова, които развиват фината моторика на децата.

На базара ще откриете и Елена Шемтова, известна като "Zелена", която изработва брошки и бижута от материала полишринк. Тя е завършила "Текстил" в Гимназията за приложни изкуства, а след това Националната художествена академия.В момента има собствена галерия в столицата и признава, че обича да експериментира с всякакви материи.

За нейна радост, преди няколко години открива малко използвания полишринк. Полишринкът е вид нетоксична термосвиваема пластмаса. Тя има памет затова остава във формата, в която е нагрята. Техниката е не по-малко специфична - Елена първо рисува върху полишринка, после го изрязва, след което го изпича и го полива с малко кристална смола. Така изделието придобива стъклен отенък.

Любими са ѝ брошките, защото при тях има повече свобода за размах и въображение, докато размерът на бижутата я ограничават. Всеки артикул е единствен. Работи ръчно, без да повтаря модел. Освен с полишринк, обича много да работи с дърво и рисувано стъкло.

Снимки от Наташа Манева

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?