Следвайте ни

Часовниците на Пловдив: От камбанен звън до смарт синхрон СНИМКИ

viber icon

Метални циферблати и красиво оформени стрелки красят няколко ключови сгради под тепетата. Преди десетилетия часовниците са ориентирали жителите и са ги спасявали от закъснение. Днес всеки притежава смартфон, който замества напълно едновремешните броячи на време, а който е пропуснал да се информира за часа, деня или градусите, обръща глава към най-близката автобусна спирка и за секунди всичко му е ясно. 

Въпреки че рядко отправяме поглед към грамадните часовници, те достолепно са заели местата си и тиктакат, отмервайки гордо пулса на града. Репортер на „Марица“ се разходи из няколко от ключовите места на Пловдив, за да разбере в какво състояние са красавците и дали тиктакат в синхрон.

Крачейки из центъра, първият часовник, който се откроява, е този на Пощата. В годините на соца той е служел лоялно на пловдивчани за уреждане на срещи, ала от десетилетия насам е спрял на два часа и пет минути и навярно малцина са тези, които са забелязали. 

След кратка разходка по-надолу на Главната се вижда Джумая джамия, на чийто югозападен ъгъл има интересен слънчев часовник. Съоръжението е поставено през 1878 г. и до ден днешен безпогрешно показва времето, но не със стрелки, а със сенки. Независимо че върши работата си блестящо, той често остава неразгадаем за хората. 

Хем функциониращ, хем лесен за разпознаване е кръглият циферблат, разположен на купола на Банка ДСК. Сградата е построена през 1923 г. и е паметник на културата от местно значение. И дори рядко на някой от минувачите да му се наложи да види колко е часът, може спокойно да го направи и да остане доволен. 

По павирания път нагоре към Стария град се стига до кръгъл часовник, разположен на метален стълб в двора на църквата „Света Богородица“. Наподобяващото улична лампа украшение тиктака, отброявайки минути и часове в синхрон със смартфоните. То се появи и заработи благодарение на дамите от „Клуб Пловдив-Оптимист Интернешънъл“ и бе открито, с молитва и светена вода, официално през февруари.

Щом е станало дума за часовници, няма как да не се спомене красивата кула на Сахат тепе, чийто звън и до ден днешен ехти в такт със сърцето на Пловдив. Легендарният „фар“ под тепетата е издигнат от дърво през далечната 1578 г. В началото на XIX век обаче постройката била напълно унищожена от пожар. През 1809 г. започва изграждането й от камък и продължава три години. След завършването на входа бил оставен следният надпис, който гласял: „Гледайте я и се възхищавайте“.

Зареден с възхита, връщайки се обратно към редакцията, репортерът на „Марица“ мина и през един от най-важните градски часовници - този на Централна гара. Той посреща пристигащи и изпраща стотици заминаващи всеки ден, затова определено може да се похвали пред другарите си, че събира повече погледи от тях. Освен че е абсолютно точен, той показва не само малките числа, а и големите до 24 ч.   

Разходката по пътя на часовниците свърши, но те самите още дълго време ще заемат местата си и отживелица или не, ще тиктакат, ще внасят романтика в града и винаги ще пазят своята стойност.  

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?