Следвайте ни

Вицепремиер, кмет и цар зарязаха лозята на Аграрния университет СНИМКИ

viber icon

 Вицепремиерът Марияна Николова, кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместник-областния управител Петър Петров и ректорът на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева зарязаха лозята край Брестник.

Там е опитната база и винарската изба на ВУЗ-а и всяка година на тази ден гъмжи от хора и празнична глъчка заради традиционния ритуал по зарязването.

С огромен ентусиазъм лозарските ножици хвана и току-що коронованият Цар на лозата инж.-технологът Ламбрин Топузлиев. Легендите носят, че първото пожелание на новия стопанин на лозята се сбъдва винаги, но аз ви пожелавам две неща – здраве и берекет, посочи Топузлиев.

И добра реколта, което не означава непременно голямо количество, а качество, подчерта инж—технологът. В лозята влязоха и десетина студенти от Южна Африка, които вече имат опит с българския обичай, понеже са третокурсници във ВУЗ-а.Отец Мирослав благослови начинанието.


Аграрният университет вече е на 75 години и съумява да съчетае традицията с модерното, посочи в приветствието си ректорът проф. д-р Христина Янчева. През миналата година университетът получи много висока рейтингова оценка и бе отличен като „Най-доброто висше учебно заведение сред работодатели и студенти“, припомни успехите тя. На този ден отбелязваме както Трифон Зарезан, така и празникът на факултета по лозаро-градинарство.

Бутиковата винарска изба на Аграрния университет е уникална за страната с това, че е експериментална. Новата цел сега е да се популяризират старите български сортове и с тях България да излезе на винената карта на света. В момента там се работи по проект, който да обследва влиянието на климата върху гроздето, допълниха от ВУЗ-а.  

Земеделието е структуроопределящ отрасъл за нашата икономика и държавата много държи на този сектор, заяви в официалното си слово вицепремиерът Марияна Николова. Точно сега работим за увеличение на квотите за износ, подчерта тя.

Празникът на лозята в Брестник събра много официални гости, кметове, партньори на университета, преподаватели и студенти. И както подобава продължи дълги часове с кръшни хора и дегустации.

СНИМКИ Атанас Кънев

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Иван

14.02.2020 | 20:17

Това е най-простият кмет , който сме имали от 30 години.

Отговори
2 1

Ivan

15.02.2020 | 14:48

И как го разбра като си по прост и от бай ганьо

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?