71

В Деня на розовата фланелка: Добри бъдете, на лошите по пътя не ходете!

ДГ "Щастливо детство" празнува приятелството с песни на Джон Ленън, Ед Шийрън и Дара Екимова, всеки ден решава трудни казуси

Когато си избира тениска за детската градина сутрин, Лъчко обича да сложи червена или синя. Но в последната сряда на февруари всички обличат розова.

„Защото е ден на доброто. В който да си помислим, че трябва да помагаме на всеки, макар че сме различни. Понеже е важно да сме приятели“, обясниха той и приятелите му Радостина, Иван, Иванина и Валентина от четвърта група в ДГ „Щастливо детство“. Момичетата се докараха с розови тюлени поли, кавалерите им препасаха розови пояси за празничната програма.

Учебното заведение е единствената детска градина в Пловдив, която чества Деня на розовата фланелка. Той се отбелязва и като ден за борба срещу тормоза от 2007 г., когато в Канада  приятелите Дейвид Шепърд и Травис Прайс видели как техни връстници се подиграват на момче с розово поло. За да го подкрепят, на следващия ден облекли  розови тениски и раздали същите на останалите ученици, които искат да покажат съпричастност.

Ако някой има черна кожа, не му се подиграваме, защото може да се разплаче, обясни Иванина от ДГ „Щастливо детство“. Може да е почернял от слънцето, допусна Валентина.

Ако падне, не трябва да се смеем, категоричен е Иван. И да се държим възпитано с възрастните, добави Лъчко.

„Да не се бутаме, да не се караме, да не се щипем. Изобщо – да сме добри към всички“, обобщиха децата. Всеки ден се учат как да бъдат заедно в игрите и тогава няма значение кой е от „Столипиново“, кой – от приемно семейство, и че Дарко е в инвалидна количка. „Уважаваме се, ядем си всички заедно“, разказа как минава ежедневието Лъчко.

Той иска да е пианист, обаче с мускули, Радостина – да лекува хората, Иван – да им готви, Иванина – да им пломбира зъбите, Валентина – да е певица, но още не е решила народна или някаква друга. „Най-важното е да сме живи и здрави. Децата са бъдещето“, заключи тя. Не че някой й го е казал. Тя си знае и сама.

„По-важна от този празник ни е цялата учебна година, защото от първия ден учим децата на зачитане.  Че всички са равни, без значение какъв език говорят, в коя детска градина са, каква им е кожата, дали някой е рус, а друг – изрусен“, обърна се към гостите на тържеството директорката на ДГ „Щастливо детство“ Евгения Попиванова. Делникът там е по-важен от празника. Налагало се е да търси решения по трудни казуси – на тежко домашно насилие срещу майка,  при случаи с изоставени деца. „Спри да трепериш! Седни да измислим какво да направим“, казвала й е винаги в такива моменти Надя Танева, която дълги години ръководеше социалните служби в  Пловдив, а  днес бе на празника в ДГ „Щастливо детство“ като директор на Агенцията за социално подпомагане. Борбата за всяко дете в учебното заведение й е лична кауза. А на малчуганите донесе грамаден еднорог. Шарен като всички вас, подаде им го Танева. „И се усмихва“, веднага забелязаха хлапетата и ръцете им потънаха в мекия плюш.

„Представи си, че няма рай, никакъв ад под нас… Над нас – само небе – подеха детските гласчета текста от песента „Imagine“ на Джон Ленън и Йоко Оно. – Нищо, което да убива или за ради което да умираме. И никакви религии също“. И докато мелодията и думите им се носят из залата, продължиха: „Представи си всички хора, живеещи в мир. Можеш да кажеш, че съм мечтател. Но аз не съм единствен. Надявам се някой ден да се присъединиш към нас“.

Песента „Дишам“ на Дара Екимова се превърна в танц, прозвучаха стихове за приятелството и добротата  заедно с вълшебните думи моля, извинявай, благодаря.

Невръстен емир, четник, костюмар и спортен тип превзеха сцената, щом от уредбата прозвуча „Perfect“ на Ед Шийрън и всеки намери своята дама.

На финала двойките размениха нежна целувка, за да отстъпят сцената на още деца – с розови сърца. Виенският валс преля в арабска музика, тя пък – в рефрена „Светът и хубав, светът е чудесен!“.

 

„Добри бъдете. На лошите по пътя не ходете!“, заръчаха децата на възрастните.

А райкметът на „Източен“ Емил Русинов получи специален подарък – сърцето на ДГ „Щастливо детство“. Постера със снимки от живота в детската градина ще е за него още една причина да има сантимент към нея.  Вече е спечелен с иновативните практики. И даже е посял с екипа магнолия на двора. Тя пък разцъфна точно за Деня на розовата фланелка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Розово носят само

Розово носят само

28.02.2024 | 20:08

Жените и пед..алите , обратните . И от къде го измислиха това .

Отговори
3 2
Емо

Емо

28.02.2024 | 15:19

Тая директорка има ли акъл ,какви са тези розови дрехи ,към какво подтикват децата . Ама какво се чудя щом Директорката на ДГ Щастливо детство госпожа Евгения Попиванова на тази възраст се снима по бански на плажа и слага по десет снимки по бански в социалните мрежи да и гледа телесата целия свят нищо не може да ме учуди.

Отговори
7 2
Емилия

Емилия

28.02.2024 | 22:03

По-противен коментар не може да има!

Отговори
2 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?