46

Ученици от Пловдив научиха как се оцелява при пожар и радиационна атака СНИМКИ

Осем любознателни отбора ученици се надпреварваха по знания и умения за защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Първенците- възпитаниците на СУ "Симон Боливар" - Пловдив, водени от Светлана Почева, грабнаха купата на областта. Най-добри сред добрите се оказаха възпитаниците на друго пловдивско училище- СУ "Св. Седмочисленици", които заеха второ място в надпреварата. Третото място бе за състезателите от гр. Куклен- ученици в СУ "Отец Паисий".
Тийнейджъри, за които реалните житейски ситуации са истинско предизвикателство се впуснаха с изключителен хъс и огромно желание в надпреварата за първото място за областния етап на състезанието, коЕто се проведе в Информационно образователния център за обучение и защита при бедствия на пловдивската пожарна. Учениците първо трябваше да покажат познания на теория. В рамките на 30 минути шестокласници и седмокласници от общините Пловдив, Куклен, Раковски, Садово, Съединение, Стамболийски и Хисаря решаваха тест с въпроси, свързани със защита при бедствия, аварии, наводнения, химическа и радиационна защита.Вторият етап от състезанието обхващаше казуси, свързани с оказването на първа долекарска помощ- обаждане на спешен телефон, реанимация и превръзка. Те се проведоха под зоркото наблюдение и напътствия на представителите на Областния съвет на Български червен кръст.

Тийнейджърите трябваше да покажат и дали могат да се справят с херметизиране на хранителни продукти, необходимо при радиационна авария, херметизиране на врата, отдушник и прозорец.Подрастващите демонстрираха перфектни умения да ползват и индивидуалните средства за защита. Последното изпитание бе избор на подходящия пожарогасител, който да се използва в зададена ситуация- казус. Действията им бяха оценявани от началник група ДПК в РДПБЗН Пловдив- ст. инспектор Йордан Ангелов.
Всички младежи, показали изключително висока подготовка, личностна мотивация, съобразителност, сръчност и бързина, бяха отличени.Победителите ще представят Пловдив в националния етап на надпреварата, която ще се проведе през месец юни в гр. Велико Търново. Състезателите си тръгнаха горди със заслужените достойно гамоти, медали, куппи, флагчета и предметни награди осигурени от Спортен клуб по ППС " Пловдив -160".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?