Следвайте ни

Учат знаците с Михаела Филева и Били Хлапето СНИМКИ

Малчугани от ДГ "Щастливо детство" си направиха пътешествие без произшествие

viber icon

Когато са записвали поредния си  хит, звездите от родната поп сцена Михаела Филева и Били Хлапето едва ли са очаквали, че парчето им ще учи „Столипиново” на безопасно движение по пътищата. Малчугани от детска градина „Щастливо детство” направиха по песента им „Когато ми трябваш” танц на пътните знаци.  Изиграха го с окачени на гърдите предупреждения за стеснение на пътя и ограничение на скоростта до 50 км/час. А да оцени доколко са усвоили правилата за движение, лично се зае началникът на Шесто РУП Николай Кирков. Откритият  урок в детското заведение бе в рамките на Седмицата на мобилността. 

Още на вратата всеки гост получи стрък здравец и пожелание за безопасен път. „Не е просто отчитане на дейност - подчерта директорката Евгения Попиванова във вътрешния двор, украсен с детски рисунки и знаци за забранено паркиране и път без предимство. - В началото на учебната година в пристъп на емоционалност се помолих някой да бди над децата. Но с молитви няма да стане. Лозето иска мотика. От нас зависи най-малките да познават правилата и да останат живи и здрави.” 

С розова фльонга и раница на гръб 6-годишната Рая първа излезе на импровизираната сцена и си призна, че е учила буквите, но не толкова усърдно правилата за движение. Връстниците се заеха да <210> покажат как може да се направи пътешествие без произшествие. Инциденти всъщност имаше, но само в стихчетата от програмата - топка падна под тролея, изпатиха си и едни юнаци, които не спазвали пътните знаци.  След гатанки за пешеходната пътека и светофара дойде ред на истинско състезание, в което се спуснаха отборите „Мотористи” и „Автомобилисти”. Шефът на Шесто РУП комисар Николай Кирков, шефката на отдела по образование в район „Източен” Стефка Симеонова и зам.-кметицата Милка Тодорова сформираха набързо жури, което да вдига предварително подготвени табелки с оценки като в някогашната тв надпревара „Бързи, смели, сръчни”.  

Още в първата игра хлапетата покриха и двата основни критерия - бързина и точност. С щафетно бягане те успяха да подредят правилно цветовете на светофара. И за всички стана ясно, че зелено значи позволено. 

Последва танц с копринени ленти в черно и бяло по друг хит, този път от световните класации. Избрахме бавна песен, за да покажем, че на улицата трябва да се движим с този ритъм, а двата цвята символизират „зебрата”, обясни Евгения Попиванова. Музиката и танцът в ДГ „Щастливо детство” са първи помощници на педагогическия екип да стигне до децата чрез нещо, което им е в кръвта и бързо ги увлича. 

Във второто състезание по безопасност на движението малчуганите без затруднение подредиха пъзел от знаците за подлез, кръстовище с кръгово движение и спирка. И отборите „Мотористи” и „Автомобилисти” завършиха наравно. 

„Това, което се прави тук, трябва да е пример за града. Всичко става не по задължение, а от сърце”,  каза райкметът на „Източен” Николай Чунчуков. И си припомни как преди няколко дни видял да се минава на прелез със спуснати бариери. Запитах се за къде бързат тези хора и какво ще загубят, ако изчакат 5 минути, сподели той. Призова децата от най-ранна възраст да учат правилата. И дори да правят забележка на възрастните, ако улисани в бесния ритъм на деня, превишат скоростта или отнемат предимство. 

Точно така прави 6-годишната Азусена. Щом се качим в колата, почва да критикува баща си как кара, разказа майка й Даниела Андонова. Семейството живее на ул. „Крайречна”. Оттам до детската градина са няколко спирки и сутрин майка и щерка се качват от обръщалото на автобус 6 или 26. Много е натоварено движението, но съм доволна - спират, за да ни дадат път, разказа Даниела.

Следващият урок - на ул. "Вратцата"   

Най-тежка е ситуацията в махалата на улиците „Ландос” и „Крайна”, където постоянно има хора по пътното платно, каза полицаят Кирил Рангелов от Шесто РУП. В тези участъци е засилено присъствието на униформените.
За педагозите пък най-голямото предизвикателство е да приучат към елементарни правила децата от застроените с незаконни къщи терени, където изобщо вече няма улици.
Всяко хлапе след открития урок получи подарък - ръководство  как да се движи в града. 6-годишният Гюлдан се надява то да му е полезно не само сега, когато е пешеходец и кара колело, но и когато порасне и седне зад волана на BMW.
През октомври Районното управление и детската градина ще направят заедно и изнесено занятие на ул. „Вратцата”, даде дума комисар Кирков. Тя е по маршрута до ДГ "Щастливо детство". Тогава децата ще упражнят знанията си в реална среда, движейки се из квартала и пресичайки пътното платно.

Снимки Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?