1553

Убийствен трилър, заснет в Пловдив, закри "София Филм Фест" СНИМКИ 

Човекът оркестър Стивън Люис Симпсън смая пловдивската публика с изумителен трилър. Продукцията му "Ретроспект" сложи най-добрия възможен край на фестивала "София Филм Фест" снощи. Официалната национална премиера на шедьовъра, който е заснет в Пловдив, е на 3 май, а предпремиерата бе уважена от голяма част от актьорите, от кмета на града Костадин Димитров и други специални гости от близо и далеч. 


Със сигурност да заснемеш филм в града под тепетата и то не какъв да е, а трилър, си е задача с повишена трудност. Но Стивън се е справил със завидна лекота, което се дължи на три основни фактора - силната любов към Пловдив, завидния му талант и изключително въображение. Филмът "Ретроспект" те държи от първата секунда до финалните надписи. И по-важното - оставя в главата ти десетки въпроси, на които ще търсиш отговор дни наред. И те не са никак прости. Напротив. Те започват да пълзят под кожата ти по линията на страха и съмнението, преминават през любовната тръпка и завършват поразяващо дълбоко в недрата на вътрешната вселена и разравят колорита на човешкото съществуване. 

Впечатляващият филм е заснет в Пловдив, което освен, че е огромна реклама за града, продава и онзи интересен нюанс, благодарение на който усещаш, че сякаш си вкъщи, че историята е толкова близо до теб, че те кара да настръхнеш. 


Продукцията на Стивън впечатлява и с актьорския подбор - ветеран срещу дебютантка на големия екран. Постигната е изключителна симбиоза, която просто ще остави без думи всеки зрител. Става въпрос за Симеон Алексиев, обичаният актьор от Драмата, и невероятната Керана, която превръща в магия всичко, до което се докосне. Изключителен образ изгражда и самият режисьор, който, между другото, е и оператор, и сценарист, и монтажист, и осветител, и какво ли още не. Резултатът е поразителен дотолкова, че и час след като излезете от киносалона още няма да вярвате какво сте гледали преди малко. 
Предпремиерата на "Ретроспект", която закри фестивала, препълни залата в кино "Лъки", а след нейния край се чуха бурни аплодисменти, с което публиката показа, че Стивън Симпсън се е справил отлично със задачата си. 

Специално за закриването на "София Филм Фест" в Пловдив пристигна директорът на фестивала Стефан Китанов, който изрази задоволството си, че събитието се реализира в града под тепетата вече 19 години. "Не съм в София, където също се закрива фестивала, а в Пловдив. Програмата беше изключителна. Тук имахме възможност да открием с пловдивски филм - за Тома Спространов, и да закрие с пловдивска продукция - "Ретроспект", коментира той и посочи, че вече се готви юбилейното 20-о издание на фестивала. 

Сред специалните гости на прожекцията, с която се сложи финал на "София Филм Фест", бе кметът на града Костадин Димитров, придружен от съпругата си.  "През последните дни срещам все повече хора, които се учудват, че кметът ходи на театър и кино, че присъства на концерт", пошегува се той.  Димитров разказа за свой преподавател в специален курс по кинознание, благодарение на когото се е отворил за киното и е бягал от ежедневието с хубави филми. 


"Надявам се филмите, които са част от този фестивал, да носят същото усещане у публиката - да ги изкарат за поне два часа от забързаното ежедневие", каза кметът, като пожела много успехи на фестивала и продукцията на Стивън Симпсън "Ретроспект". След края на прожекцията в "Лъки" режисьорът, както и голяма част от актьорския екип застанаха пред публиката, за да споделят интересни истории около създаването на проекта, както и да отговорят на въпроси на зрителите. 


Стивън се пошегува със своя герой във филма, като посочи, че хората ще го видят в нетипична светлина. "Надявам се, че ще искате да разговаряте с мен, след като ме видите такъв", каза той с усмивка. 

Той изтъкна, че всичко за този филм е направено в Пловдив и сподели, че е изключително горд с всички замесени в проекта. Изказа се ласкаво за Симеон Алексиев и Юлия Йорданова - Керана, които са централните персонажи. 


По думите му, двамата са си паснали повече от прекрасно. За Керана това е дебют на големия екран, а Стивън е останал просто изумен от космическия й талант както пред камерата, така и на безбройните други сцени, които тя покорява.


Сред актьорите във филма е и Стефан Попов, също един от невероятните актьори от трупата на Драмата, който работи от години със Симеон Алексиев. Двамата приятели от сцената и извън нея имат ключова сцена в "Ретроспект".


Със сигурност ще се запомни репликата на Попов - "Виждам, че си жив. Значи не сме си свършили добре работата".


За заснемането на сцената Стефан Попов сподели: "Изведнъж си забравих репликите. Казах си "Ами сега? ". Но после само погледнах Стоян и всичко си дойде на мястото", каза той.


След прожекцията зрителите имаха възможност да поговорят с режисьора и актьорите, да вземат автограф, да си направят снимка за спомен и да споделят емоциите, които трилърът е провокирал. А по всичко си личеше, че вълнението им никак не е малко.


Снимки от Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Steven Lewis Simpson

Steven Lewis Simpson

01.04.2024 | 12:22

Wow, what an amazing way to cover our premiere in Plovdiv last night. It is so great that the cast and I can enjoy all these photos for years to come. It was a magical night and I am excited for people to see it throughout the city and country from the 3rd of May.

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?