2374

Тропнаха народни танци с бебета в празничен концерт на ансамбъл "Дилянка"

"Рипни, Калинке....", дадоха тон деца и младежи от ансамбъл "Дилянка". Пък рипна целият парк "Рибница", че и половината район "Северен". Фолклорният състав изнесе днес празнична програма. Най-малките танцьори са само на по 3 години и се включиха в родопски танц. По-големите тропнаха северняшки и тракийски. Имаше даже и танц с новородени бебета.

Скоро им престои да участват във финала на национална надпревара, която ще излъчи десете най-добри фолклорни формации в цялата страна.

"Големите ги събира любовта към танца, а малките ги събирам аз", пошегува се ръководителката Мария Кьосева. Доволна е, че някои от тийнейджърите избират танца за професия и вече учат професия танцьор в СУ "Св. кв. Кирил и Методии" и АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев".

Всяка пролет трупата, която миналата година закръгли 45 г. история, изпраща абитуриенти. Това е много мило и мното тъжно за мен, признава Кьосева. Но някои се застояват в състава и в момента има и 30-годишни.

Хореограф е Деян Динков.

В "Дилянка" не учим децата само на танци, а да имат отговорност, възпитание, естетика, казва ръководителката. Всички знаят - без бради и маникюри, за да е верен всеки изпълнител на автентичния фолклор.

Сестрите Рая и Калина си направиха обща снимка преди началото на концерта. Но после излязоха поотделно на сцената - 5-годишната Рая в родопския танц, 8-годишната Калина в тракийския. Каката посещава занятията вече няколко години, а по-малката й сестра - от ноември. Защото като танцувам, ми става радостно, казва Рая.

 

 

Фоторепортаж: Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Гражданин

Гражданин

02.05.2023 | 09:01

Поздравления Мария за концепцията и танца на малките с бебета-кукли.

Отговори
0 0
Прекрасно е!

Прекрасно е!

30.04.2023 | 23:59

Чудесни млади хора, раздаващи радост и веселие!

Отговори
3 0
Сребролюб Мангизлиев

Сребролюб Мангизлиев

30.04.2023 | 15:27

Прекрасно. Радващо очите и душата... Само едно важно уточнение. Танцува се валс, хорото се играе.

Отговори
2 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?