1553

Третокласник изписа глаголицата с флумастер за шествието в чест на Кирил и Методий

Когато Кирил и Методий са създавали глаголицата, е било, за да се превеждат богослужебните книги за християнската църква във Великоморавия. Кой да предположи, че 12 века по-късно в съвременна България едно момче на 9 години ще вземе флумастера си и ще изпише върху двоен лист цялата азбука от първата до последната буква.

Тъкмо това обаче направи Георги Пейков от 3. А клас в пловдивското СУ „Св. св. Кирил и Методий“. И с вдигнатия високо над главата си плакат извървя Главната и изкачи уличката до барелефа на светите братя в Стария град в традиционното шествие на училището, с което чества патронния си празник всяка година на 11 май. 

Всъщност по-лесни са ми цифрите, призна по нанагорнището третокласникът. С лекота се справя с умножението. А най-много му се иска в училище да има повече време за спортни тренировки.

Много са хубави и днешните букви, но трябва да се пишат бавно. Иначе може да пропуснеш някоя, а не е добре да се пише с грешки, смята и връстничката му Ева.

От най-малките до най-големите в училище застанаха днес в редиците на празничното шествие. Танцът на мажоретките по „Тих бял Дунав“ зададе ритъма и настроението. Зад тях се наредиха знаменосците и иконата на св. св. Кирил и Методий.Закрачиха  момичета с гирлянд от цветя и чимшир.

Празничната процесия прекоси центъра, усмихна се в обктивите на фотоапарати и мобилни телефони, накара жена да заръкопляска от балкона на сграда край Римския стадион. И свърна към Стария град.

На 11 май още през 1851 г. тогавашното Епархийско училище за първи път е направило честване на светите братя по инициатива на Найден Геров, а през 1856 г. по идея на Йоаким Груев този ден става празник на българските ученици, разказа Александра от 5. А клас пред балерефа на братята Кирил и Методий. После започнали да ги честват и в Цариград, Шумен, Лом.

Днес е ден за благодарствен благослов, каза безстрашно трудните думи Кристиян от 2. А клас. Дълго се съсредоточавал, докато се научи да ги чете гладко, даже медитирал. Но си заслужава усилието – защото днес създадената от светите братя писменост се ползва от 170 млн. души по света, научило момчето. А също и, че азбуката на Кирил и Методий  е първата  извън свещеното триезичие, направила българите християни.

"Честит празник, ученици, почитайте имената им – призоваха заедно Кристиян и Александра. – Честит празник, учители, продължавайте делото им! Честит празник, българи, пазете делата им!“.

Тържествата продължават и в този час с концерт на учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Снимки: Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?