Следвайте ни

Траурен звън на църковни камбани за първия намаз в „Св. София“

viber icon

С траурен звън на камбани и християнски знамена, свалени наполовина пред църквите, отбеляза Гърция първия мюсюлмански намаз в „Света София“ в Истанбул.

Днес за първи път от 86 години там се проведе масова молитва, след като преди две седмици културният паметник беше превърнат в действаща джамия.

Гърция използва всичките си дипломатически сили, за да предотврати смяната на статута на „Св. София“ от музей в джамия, но не успя. Недоволството в страната е огромно и властите се страхуват да не започнат нападения срещу джамии.

За мюсюлманите в Турция обаче днешният ден се превърна в голям празник, на който присъстваха хиляди граждани. Някои от тях посрещнаха деня в очакване пред храма.

Сред поканените на намаза бяха политици, депутати, министри, държавни и религиозни ръководители, азербайджанският президент и емирът на Катар.

Преди богослужението лично турският президен Ердоган прочете откъс от Корана. Човекът до президента по време на молитвата (важна традиция в ритуала) бе гражданин, който в продължение на 26 г. е бил начело на движението за промяна на статута на “Света София” от музей в джамия. По време на намаза Ердоган бе с традиционна плетена бяла шапчица.

17 000 полицаи охраняваха обществения ред около храма. Мобилизирани бяха 736 лекари, 101 линейки.

„Св. София“ е била обявена за музей през 1934 г. С указ президнът Реджеп Ердоган отново я превърна в джамия под името Свещената голяма джамия Ая София. Аргументът му бе, че тогавашните управляващи не са имали нужната власт да го правят.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Макс

Макс

25.07.2020 | 10:17

Пак добре,че не я събориха, но Бог е един,вижда злобата и греховните нечисти помисли. Всичко с времето си...

Отговори
1 0
Дима

Дима

24.07.2020 | 23:22

За тях няма ли корона ? Какво искате Бойко да прави .Да ви отваря храмове ли ?

Отговори
3 1
а тук джамиите

а тук джамиите

24.07.2020 | 23:17

Кървавата история на джамиите в България Те са строени върху основите на християнски култови сгради, с материал от съборените храмове http://www.desant.net/show-news/28953/

Отговори
4 1
сашо

сашо

24.07.2020 | 22:38

ами българска , стефан богориди издейства това място за църква в цариград и първо правят параклис , какво иска ердоган повечето стариджамии и баня баши са на мястото на църкви ами да си възтановим

Отговори
4 0
Гери Йорданова

Гери Йорданова

24.07.2020 | 20:46

Къде е , сега , великият Борисов , за да се застъпи за нашата светиня ? Нали прегръщаше Ердоган ! Защо не застана , като мъж и държавник , и да защити българското ! Сега и ние трябва да преватизираме някоя тяхна любима джамия , за да видим как ще се почувстеа тогава Ердоган !

Отговори
4 12
Best

Best

24.07.2020 | 22:11

Како,тази църква не е българска,чети.Капацитети търсят сензация.

Отговори
4 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

24.07.2020 | 20:39

ТУРЦИЯ ще си плати ГОСПОД ВИЖДА а ЕРДОГАН е един психопат садист расист

Отговори
11 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?