Следвайте ни

Траки, рицари и хайдути в луд екшън на Лаута СНИМКИ

viber icon

Най-старият постоянно обитаван град в Европа се пренесе в своето минало  помощта на машината на времето. Вчера и днес на Лаута се разхождаха траки, скити, римляни, готи, ромеи, българи от ранното средновековие, рицари от Филипополско херцогство и кръстоносните походи, българи от Второто българско царство, хайдути от Възраждането, четници от борбите за национално освобождение и участници в Съединението.

Колоритното зрелище се разгърна на фестивала „Пловдив древен и вечен“, който се проведе за пръв път тази година. Многобройните посетители станаха свидетели и се включиха в пазар на роби, средновековни екзекуции, рицарски турнири, демонстрации на римски легион, висша дамска мода от Второто Българско царство и какво ли не. Фестът бе открит с танците на Ера балет, които изпълниха тракийски ритуали. Петя Крушева пък нагости гостите със ястия по автентични средновековни рецепти.

майсторите грънчари показаха как преди векове са изработвали съдове за съхранение на храна и напитки, ковачите - шлемове, ризници, брони, саби, мечове, брадви, лъкове и стрели. Излязоха наяве и древни занаяти - плъстене, кожарство, обущарство, дървообработка, бижутерство. Посетителите се докоснаха до характерното за различни исторически епохи облекло, ще вкусят от храната на средновековните българи и ромеи и ще научат как мъжете са воювали, а жените са подготвяли любовни лакомства и еликсири.

Особена емоцията на децата достави вихрената Нина Янкова, батир в Прабългарска школа за оцеляване “Бага-Тур”, която показа стрелба с лък от кон заедно със своите посестрими от школата. Крум Япулов пък демонстрира висшия пилотаж при джигитовката – минаватне под зедлото на коня и други фигури, докато жребецът галопира.

В единия край хайдути от епохата на Възраждането гърмяща на воля с пушки и пищови, докато в другия стрелци обучаваха децата да боравят с лъка.  

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?