Следвайте ни

Танци на пилон подпалиха Пловдив СНИМКИ

viber icon

Тринайсет дами и един джентълмен се въртят и премятат по невъобразим начин на пилоните. Изпълняват сложни съчетания и конфигурации, докато и на следащите ги фотографи не им се завие свят. Коледното парти на пловдивския клуб по танци на пилон (pole ) „Visign“ е във вихъра си.

Клубът в „Тракия“ единственият по рода си под тепетата, който упражнява едно набиращо скорост начинание.

„Основах клуба преди три години, иначе с танци на пилон се занимавам активно от пет. Постоянно идват нови момичета. Интересът нараства, защото спортът все повече се популяризира в България“, усмихва се инструкторката Евелина Ръжева.

Тя се запалва преди пет години и прави първите си стъпки при треньорки от София.

„В момента, в който пробвах, реших, че това е моят спорт и няма начин да се откажа. Два месеца по-късно си купих пилон вкъщи и започнах да тренирам сама и с момичетата от София“, спомня си тя.

След това намира свои съмишленички в Европейската столица на културата. Към днешна дата петнайсетина девойки тренират усърдно при нея, а други идват като намерят време.  

Спорт или изкуство? Този епичен спор бе решен от Световната асоциация на Международните спортни федерации (GAISF), която съвсем официално призна pole dance за спорт. Първото световно първенство се проведе през 2012 г., а днес мнозина радетели по света настояват той да бъде включен в Олимпийските игри.

„В останалите страни pole dance отдавна е популяризиран и признат като спорт. У нас нещата стават по-бавно. Нямаме още федерация, а състезанията, които се организират, са импровизирани“, посочва Евелина.

„Visign“  предоставя забавна тренировка, която комбинира фитнес, танци и акробатика. Упражненията развиват извайват фигурата, но развиват повече мускулатурата в горната част на тялото. За крака и талия инструкторката препоръчва на момичетата да го комбинират с други спортове.

„Pole Dance е забавен, предизвикателен и много женствен начин за поддържане на идеална форма. Освен това действа тонизиращо, повишава самочувствието, учи на пластичност, артистичност и красота на движенията“, категорична е Ръжева. 
Пловдивската школа вече бележи първите си успехи – 16-годишната Таня Чавдарова спечели сребърен медал на международния турнир Pole Art Bulgaria, който се проведе през пролетта в София.

„Таня тренира от много малко време, но напредва доста бързо и постига забележителни резултати“, казва нейната треньорка. Десетокласничката от Френската гимназия се подготвя да кандидатства в Медицинската академия и мечтае да стане лекар.

Pole Dance e опасен спорт. Понякога се получават травми и падания, затова Евелина следи внимателно и придържа момичетата при усвояване на нови техники. Освен това е доказано, че на неопитен човек ще му се завърти свят само за 15 секунди на пилона. Тренировките обаче помагат да се преодолее световъртежа.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?