44

Танц на татковци и дъщери за 45 г. на ДГ "Наталия"

Деветима смели татковци облякоха тази вечер бели ризи и застанаха до своите малки принцеси с тюлени рокли.

Кавалерстваха им в лиричен танц, залюляха ги на ръце, завъртяха ги в почти акробатични фигури високо над главите си и събраха овациите на тържеството послучай 45 г. на ДГ "Наталия".

С изпълнението на бащи и дъщери Школата по модерни танци въведе в света на татковците, който винаги е пъзел от приключения, преодолени страхове, но и дава най-дорите уроци.

Майките не останаха по-назад. Мария и Десислава се включиха в модерен вариант на "Лудо младо" с атрактивна хореография заедно с децата.

Празникът "Магията на детството" започна с песен за рожден ден и с едно малко зрънце любов, което децата символично посадиха на зелената "морава" на сцената.

Малко тъжно ми изглеждаш, загрижи се за него Феята на мечтите. Посестрмата й - Феята на традициите, обясни, че щом нещо се роди, му трябва родна земя и традиции, за да отрасне. И му доведе приятели. Родина ще ти дам,  да красиш България и Пловдив с цветовете си, да пуснеш дълбоки корени, обеща му Феята на земята. И го увери, че в ДГ "Наталия" непременно ще израстне умно и добро.

И малчуганите от всички възрасти превърнаха тези наричания в стих, песен и танц. "Руфинка болна легнала" прозвуча в модерен вариант. А танцът по нея, който представиха децата от Монтесори втора група "Слънчеви зайчета" има награда от фестивала "Златна монета" в Болоня.

Пристигна оттам и Феята на цветята - да си набере, а то, зрънцето, не поникнало. Затова на помощ дойде самодива да му вдъхне живот  с танца си - порасналата вече Джорджия, която като дете била в ДГ "Наталия", а сега е студентка в Югозападния универститет" и има постижения в танците и дизайна.

И един възмъжал вече възпитаник на ДГ "Наталия" се включи с празничен поздрав. Днес Йордан Мурджев е ученик в СУ "Любен Каравелов", танцьор в ансамбъл "Тракия" и музикант в градския оркестър на Пловдив. Доведе и приятели - с тъпан, гъдулка и тамбура.

3-годишните от първа група направиха пролетна магия с огромни цветя на главите си, зажужаха край тях момчетата-пчели.

Засмяха се майки и татковци, а и на бабите им стана драго, когато звъннаха гласчетата на вокална група "Наталия". Наскоро тя спечели първо място в конкурса "С песен светът е чудесен". А на празника днес изпълни "Бабина игра" - онази, веселата песен, в която всички отишли в гората, децата заспали, а бабите заиграли: "По поляна зелена скача баба Елена, баба Дона в тревата през глава се премята. А пък баба Тодора се катери на бора. На ухото с иглика баба Мика им вика: "Ха, елате сегичка да играем на жмичка!".

Но време за жмичка нямаше, защото групата по народни танци дойде да ориса зрънцето с фолклора и хумора на предците, или казано иначе - със "Седнало е Джоре дос". Гайди писнаха, хора се извиха на мегдана.

А усмивките станаха сълзи и сълзите -усмивки, когато на финала децата от четвърта група отправиха своето послание  съм възрастните. "Хора, чуйте ни, искаме свят без войни! Спрете, запазете ни!", запяха солистите Моника и Михаил. И всичките им 6-годишни връстници подеха заедно с тях: "Всички сме деца на тази Земя, утре ще е наш света. Но мечтите ни да сме по-добри ще сбъднете ли? Кажете, родители!".

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
БРАВО!!!

БРАВО!!!

21.05.2023 | 07:14

Прекрасни сте! Браво на учителките и директорката! Вижда се съвместната работа и с родителите. А танца с татковците е страхотна идея. В десятката. Пълно умиление! Браво!!!

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?