3906

Свободата като попарт: Третокласници сглобиха лика на Апостола от 1000 късчета

Учениците от ОУ "Стоян Михайловски" рецитираха "Обесването на Васил Левски" едновременно с техни връстници от цялата страна

Третокласници сглобиха попарт портрет на Апостола – точно 1000 късчета, които трябва да паснат на своето място в пъзела с лика му.

Степан и Емир от 3. Б клас в ОУ „Стоян Михайловски“ хванаха от двете страни рамката. Четири парченца от картината се изгубили, докато децата пресъздадат ясния поглед и изсечените в решителност скули на Дякона. Точно така – вдъхновен и уязвен, Левски „застана“ редом до децата в деня, когато се честват 151 г. от гибелта му.

 

„О, майко моя, родино мила, защо тъй жално, тъй милно плачеш…“, екнаха 23 гласчета от 3. Б клас във фоайето на училището, където Анджелика и Александра разпънаха трикольор и всеки от съучениците им развя малък трибагреник. „…Гарвано, и ти птицо проклета…“, полетя ехото от класните стаи на всички 21 паралелки в учебното заведение.

 Със своите 508 ученици то се включи в четвъртото издание на националната инициатива, подета от пловдивското СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – на 19 февруари точно в 12 часа деца от различни учебни заведения да декламират едновременно „Обесването на Васил Левски“ в памет на Апостола.

Много са говорили в 3. Б клас как Васил Левски е отдал живота си за свободата на България. Според Александра Костова най-трудното е  било да убеди много хора да го последват, за това най-много му се възхищава. Със съучениците й са убедени, че може да се случи и днес. И че тази кауза, зад която да станат много хора, може да бъде доброто. Обаче трябва много да се постараеш, уточни Александра.

Според Стилиян, ако живееше днес, Левски би бил скромен, добър и забавен човек, който обича да разказва истории на малките деца.

Ема-Мария харесва най-много в него скромността, борбеността и устремеността. Пресияна Македонска би искала да е като него смела, а Пресияна Филипова – да има добротата му и да скача като Апостола. Вече го е правила – участва редовно в състезанията за Лъвски скок. Още в първи клас победила с постижение от 1,52 м, а сега вече може да мине чертата на 2 м, без засилка.

Искам като Дякона да мога да давам надежда, сподели Мария. Владимир си има сини очи, но си пожела и храбростта от взора на Апостола.

Децата от 3. Б клас знаят „Обесването на Васил Левски“ още от първолачета. Тогава за първи път декламирали в националната инициатива, в която училището участва още от първото й издание. Още тогава класната Боряна Родопска им пуснала видео за Левски и те поискали да отидат в родната му къща в Карлово. Завела ги да попаднат в неговия свят и да видят кичура от косите му. Миналата година пък всеки час на класа започвал с националния химн. Децата се вълнуват, сами търсят, усещат се родолюбци, похвали ги учителката.

От заветите на Левски най-много им харесват „Дела трябват, а не думи“, „Времето е в нас и ние сме във времето“ и „Ако печеля – печеля за цял народ, ако губя – губя само себе си“.

Много им допаднал и съвременният портрет на Левски, който наредили като пъзел в навечерието на 19 февруари. Рисуван е от анонимния художник, известен в интернет като No Name или Никнейм – който пресъздава в стил попарт ликовете на прочути българи, но самият той крие лицето си, за да не бъде вниманието към него, а върху тях. Ползва различни техники, рисува даже с къртач и с кръв, чували са децата. Веднъж го поканили да изпълни проект в едно училище, а той отказал. Когато отишли в понеделник, учениците се изумили, че рисунката е готова – авторът отишъл в събота и неделя, когато няма никой.

Пъзелът по негов портрет на Левски украси днес класната стая на 3. Б клас, а до него децата поставиха хризантеми в памет на Апостола. Като се изгубили четирите парченца, класната писала на анонимния художник през профила му в социалните мрежи. Обещал е да прати на децата нова картина от поредицата си „Бъдеще от миналото“. И даже да направи още една - на патрона на училището.

Преди националната акция за едновременно рецитиране на „Обесването на Васил Левски“ децата от 2. А клас, класната им Галя Найденова и директорката Тинка Балабанова участваха в програмата по повод 19 февруари в кметството в район „Южен“. Декламираха заедно със служителите от администрацията и им подариха книжки,  а райкметът Атанас Кунчев обеща да ги подреди в изложба.

За втора поредна година пък ОУ „Стоян Михайловски“ инициира и на 11 май национална кампания като за Левски – в 12 часа деца от различни учебни заведения да запят заедно „Върви, народе възродени“, а видеата после да бъдат качени в обща платформа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?