1553

Св. Тодор съблече своите девет кожуха в Царацово СНИМКИ

Пловдивското село Царацово отбеляза изключително тържествено големият празник Тодоровден или Конски Великден. Програмата, на която присъстваха държавният глава Румен Радев, кметът на Община Марица Димитър Иванов и много други официални лица, стартира в 11.30. Отец Киро отслужи водосвет за здраве, след което разказа интересната история, свързана с името на св. Теодор.

По време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник продължавал да иска връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна.Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните, макар и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни. Св. Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник.

Заръчал му също да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. На запитването на Архиепископа какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: "Да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната". Архиепископът запитал кой е този, с когото говори и св. Теодор му известил името си. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара.
Оттогава за благодарност на първата събота от Великия пост църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. За спомен на случилото се вари жито, което се благославя по време на богослужението в храма.

След този разказ, гостите станаха свидетели на онова, което народната традиция повелява на този ден. Пред очите им дойде ездач, който влезе в ролята на св. Тодор. На този ден той съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. Когато пристигне, слиза от коня и забожда маждрака си (копието си) до него. А самият светец влиза при Бога, за да го моли да прати лято на земята.  Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне, наречени кушии, какъвто съвременен вариант гостите имаха възможност да наблюдават. Тодоровден е празник и на младите невести, омъжили се през годината, и затова го наричат и "Булкина неделя”. Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслите на конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива.Държавният глава Румен Радев остана възхитен от тържественото отбелязване на празника и автентично представените традиции. След като награди най-добрите деца ездачи, президентът разгледа конюшните на конна база "Фригопан". Преди да си тръгне, не пропусна да се снима за спомен с всички желаещи - деца, родители и пенсионери. 

снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?