49

СУ "Св. Патриарх Евтимий" на 80 г. съживи спомените на Цветана Манева и Петър Стоянов

Учители от СУ „Св. Патриарх Евтимий“ извадиха черно-бели снимки от албумите си. Цветана Манева си спомни за другарката Нешка Николова, която влязла в професията като класна на нейната паралелка. А президентът Петър Стоянов пожела на следващите випуски щастие, здраве и късмет.

Професионални кинаджии подредиха всички тези трогателните думи и кадри във филм. А прожекцията му събра хора от различни поколения, свързани историята на училището – за да отбележат неговите достолепни 80 г.

Няколко месеца продължило пътуването назад във времето, за да не бъдат пропуснати никоя усмивка от старите снимки и никой  човек, който е оставил дирята си в историята на училището. Лентата връща и във времето, когато се е казвало „Митрополит Максим“, „Стоян Загорчинов“, "Лиляна Димитрова". Дели и наново обединява двете учебни заведения, които днес са СУ „Св. Патриарх Евтимий“ - с отделни сгради за начален етап и учениците от прогимназията и гимназията.

Заедно с прочутите възпитаници и доайените в лентата говорят и най-младата преподавателка  - Петя Делчева по информационни технологии, и дванадесетокласникът Пламен Грудев.

Продължаваме традицията за нов подход в учебния процес, високи постижения в конкурси и олимпиади и акцент върху проекто базираното обучение, казва директорката Валентина Стоенчева. СУ „Св. Патриарх Евтимий“ вече има изградени професионални общности, в които учители по различни дисциплини си партнират и възлагат проекти по теми, които са значими за учениците, например за природата и здравословния начин на живот. Така самите деца са активни – впускат се в проучване, анализират, обобщават, презентират, като използват знания по различни дисциплини и технологиите. Даже ходят на експедиции.

Честването срещна някогашните учители с настоящите им колеги и ученици. Мария Русева 37 г. е преподавала български език и литература в училището. Изпитвала е като ученици някогашния зам.-кмет по културата  Анастас Бадев, настоящата директорка на училището в Караджово Красимира Благоева,  актьора от Драмата Алексей Кожухаров.

 „Променяха се генерациите, но моят подход към тях не се промени - казва  учителката. – Не съм се влияла от идеологии и конфигурации. Подхождах човешки и исках да станат добри хора. Литературата дава тази възможност да се излезе извън материята и да се гради нравствена система, която е непоклатима.“

За най-голямото си постижение Мария Русева счита това, че е научила своите ученици да мислят. Винаги е ценяла най-много онези, които не са чели литературни анализи, за да й отговорят, а са сами са изградили теза.

Като погледне назад, открива, че е „пристрастена“ към първия си випуск. Сега онези ученици са по на 60 г. Реализирани у нас и в чужбина, лекари, прекрасни хора, описва ги учителката. Събират се поне два пъти всяка година. „Щастлива съм, че съм била учителка точно в това училище, обобщава Мария Русева и прерифразира Уилям Сароян: „Учител съм. Гордея се, че съм учител. И не ми пука с какво се гордеят останалите!".

От киноекрана президентът Петър Стоянов, който е възпитаник на Лиляната, разказа, че когато среща свои  съученици, винаги си спомня с любов хубавите ученически години. "Времето се променяше и ние се променяхме с него. Носим в себе си не само щастливи мигове, а и гордост и самочувствие. Не само знанието ни направи богати. Ние изграждахме характер, ценностна система, отношения на солидарност и почтеност помежду ни“, казва Стоянов.

Когато се замисли за своето училище, актрисата Цветана Манева пък си представя лицата, коридорите и двора, в който някога с връстниците й играели гимнастика. Колкото е имало значение домашното й възпитание, толкова отпечатък върху нея са оставили и годините в някогашната Политехническа гимназия. Пази топъл спомен за класната си Нешка Николова. И пожела на днешните ученици да отнесат своите светли спомени от класните стаи.

Христина, Александър и Дарена тази година завършват в испанската паралелка – 12. В. Освен езика на Сервантес, се научили на съпричанстност и доброта от своите учители. Ядосвахме ги  и те нас, но винаги е имало поука, заключиха абитуриентите, преди да изнесат знамето на училището за честването.

Филмът за годишнината ще бъде качен в Ютюб канала на учебното заведение, за да могат да го гледат всички, които днес киносалонът не побра.  Част от децата имаха спортен празник на Младежкия хълм, други отидоха да се поклонят пред паметната плоча на патриарх Евтимий в Бачковския манастир, гимназистите гледаха "Майстори" в Драмата, а най-малките бяха на куклен театър.

В рамките на честванията СУ "Св. Патриарх Евтимий" вече награди и най-добрите в конкурса за презентация, есе и рисунка на тема "Моето училище - наследници на патриарх Евтимий".

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
бивш ученик на г-я Лиляна Димитрова

бивш ученик на г-я Лиляна Димитрова

12.05.2022 | 04:19

Нашата класна беше Донка Бакърджиева-историк.Ние бяхме випуска и след Петър Стоянов.Директора Пенчев ни караше през голямото междучасие да тичаме в градината.Беше хубаво,но и трудно.Не познавахме демокрацията и може би затова израснахме с желание за труд,ред и дисциплина.От моя клас всички,които кандидатстваха,бяха приети.Честит юбилей,Гимназийо моя!

Отговори
1 0
читател

читател

05.05.2022 | 16:54

Кандева ,да попитам: Славчо Атанасов,възпитаник ли е на училището?Ако ,да, добре.Ако не,какво прави снимката му в материала.Верно е,че не беше лош кмет,но да влезе в статията ,трябва да има някакъв повод.

Отговори
0 1
От ръководството

От ръководството

05.05.2022 | 17:02

Г-н Атанасов ,е възпитаник на училището.Беше официално поканен на тържеството и му се даде думата да поздрави присъстващите за юбилея.

Отговори
16 0
читател

читател

05.05.2022 | 17:29

Този отговор напълно ме задоволява.Беше чест и привилегия да учиш в това училище.То роди много големи личности във всички области.Дори в такава мръсна професия,като политиката.Знаех за Петър Стоянов,Бадев,Сашо Константинов.Сега научих и за Славчо.Честит юбилей и да пребъдете.

Отговори
17 1

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?