Следвайте ни

Стотици окупираха Стария град за "Вино и гурме" СНИМКИ

viber icon

Броени минути след откриването на 7-ото издание на „Вино и гурме“ 10 къщи в Стария град се напълниха с любители на древната напитка. И създадоха онази непринудена атмосфера, където културни хора се наслаждават на богатството от вкусове, което предлага виното с различни видове храни.

На паркинга на площад "Александър Малинов" пристигаха големи организирани групи, които бяха дошли само за "Вино и гурме".

Дойде и мощна група дами от град Монтана, които бяха тръгнали по тъмно за да посетят Епископската базилика на Филипопол и да опитат напитките от елитния фестивал на сетивата.

Сред тях бяха пастет от конско месо, консервирани по специален начин храни, сирена и какво ли още не.

Млади хора обикаляха с големи цветни фоторамки за инициативата "Подвижен фото кът". С нея десетки се фотографираха и качваха снимките си в Инстаграм за играта "Снимка за спомен".

„Фестивалът „Вино и гурме“ се утвърди като малкото братче на „Дефиле на младото вино“. Тази година участието е рекордно, като за първи път ще опитаме 10 италиански вина от района на Венеция“, каза председателят на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев.

На откриването „Духов оркестър Пловдив“ изпълни марша „Родина“ и „The Second Waltz” - една любима на меломаните пиеса от Шостакович. След това подкараха „Контри роудс“ и Канарско хоро. 

„Това е мое любимо събитие и с него гостите на града могат да усетят невероятната атмосфера на Старинен Пловдив и да опитат тези прекрасни вина“, добави зам.-кметът по „Култура, археология и туризъм“ Пламен Панов. 

Според ректорът на УХТ Пламен Моллов, който е съорганизатор на фестивала, „Вино и гурме“ вече е станало нещо като „гербова марка за Пловдив“. 

Къщите в Стария град се напълниха веднага с гости дошли да опитат над 200 вида вина. 

Пред всяка къща има щанд, от който може да се закупят жетони за дегустация на вино и храни. Там се продават и специалните брандирани чаши. Всеки винопроизводител дава подробна информация за района и начина на приготвяне на вината. 

„Вино и гурме“ ще продължи през целия ден, а утре в 18 часа дегустациите ще приключат.

Снимки от Франк Воща

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?