Следвайте ни

Спецчастите ни заловиха член на вражеска групировка СНИМКИ / ВИДЕО

viber icon

Стрелба, взривове и кръжащи вертолети на ниска височина превзеха Пловдив. Причината бе, че спецчастите неутрализираха паравоенно формирование в града под тепетата. Те стовариха щурмовата група от Кугър, но преди това щателно разузнаха района със самолет БЕЛ. Това беше част от международното учение Trojan Footprint-South 2021.

Докато спец​частите се спускаха от хеликоптера по алпийския метод рапел, противникът им се опита да стреля по Кугъра. Военните обаче бързо успяха да овладеят ситуацията, да ликвидират противника и да продължат напред към целта си – да нахлуят в сградата, където се намира паравоенното формирование. С бойни действия и стрелба за отрицателно време те успяха да заловят важен член на групировката.

При напускането на сградата обаче специалните части изненадващо попаднаха под обстрел, а един от военослужещите беше "ранен". Командирът на отряда извиква групата за бързо реагиране, която оказа огнева поддръжка и осигури евакуацията на простреляния военнослужещ. При пристигането им нападателите се опитаха да избягат, но автомобилът им беше задържан и претърсен.

Гвоздеят на програмата от демонстрации беше ръкопашният бой и чупенето на горящи керемиди с голи ръце. Здрав боец от специалните части пък разби с един удар с ръка три блока дебел лед.

Сред демонстрираните умения бяха и парашутни скокове от 2000 метра височина при скорост на полета 250 км/ч. Скоковете се изпълняваха с тактическа парашутна система TW 7315. Тя е предназначена за изпълнение на учебни и бойни скокове от височини от 1200 до 9100 метра и е с възможност за приземяване на ограничена площадка. Системата позволява скокове и с кислороден апарат от височина до 9100 метра с товарен контейнер.

В „Trojan Footprint-South 2021“ участват 230 военнослужещи, военна техника и въоръжение от България, САЩ, Северна Македония, Испания и Великобритания. Освен в Пловдив, то се провежда и в още 6 български града. Водеща структура на учението е Командването на Силите за специални операции на САЩ в Европа (SOCEUR). Те подчертаха, че са много впечатлени от уменията на военните ни и доброто им взаимодействие.

За демонстрацията пристигнаха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и посланниците на САЩ, Испания и Великобритания, както и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?