Следвайте ни

Сняг и жици. Поезия или трилър? ФОТОРЕПОРТАЖ

viber icon

Тежкият мокър сняг отново превърна в гирлянди жиците над улиците в Смолян. Поетичната картинка, в която жиците могат да се разглеждат през прозореца като нотни петолиния, всъщност е заплаха. Опънатите от тежкия сняг кабели увисват над улиците и главите на хората натиснати от тежкия сняг. Знайни и незнайни доставчици на интернет, на бивши кабелни телевизии, стари телефонни кабели останали от едно време, "стригани" и наслагвани кабели за какво ли не висят над улиците, проникват през входове и тераси, спускат се по улици, лъкатушат по огради.

 

Заради вечни аварии от дебел сняг след голямото бедствие през март 2015 г. ЕВН инвестираха в прокарване на жиците под земята от Пампорово до Смолян и авариите спряха. Жиците на другите обаче останаха по улиците.

 

 

При дебел сняг цели стълбове падат по улици и пътища в Родопите, а жиците се късат или увисват застрашително почти до човешки бой, а особено в тъмното зловещо те дебнат от небето. "Не е ясно какво ще пропадне на главата ти от тежкия сняг и коя жица има опасност да те убие на място", негодуват родопчани. 

 

"За съжаление, като правим ремонт от Общината и като срежем кабели някъде, веднага се появяват недоволни. По-голямата част нерегламентирано ги поставят и не можеш да установиш коя жица на кого е. Обикновено ги слагат по стълбовете на уличното осветление и като ги махнем, слагат нови.

 

 

Всички новоизградени улици, които направихме, имат канални мрежи и спокойно тези кабели могат да влязат в тези канални мрежи, но операторите не го правят. Би следвало Комисията по регулиране на съобщенията да си влезе в ролята. Най-големият проблем е, че ги поставят нерегламентирано в най-високата част на стълбовете и при мокрите снегове се изпочупиха страшно много стълбове предни зими.

 

Пълен ужас е с тези кабели", коментира пред "Марица" зам. - кметът на Смолян Марияна Цекова. Подобно е положението с кабелите и жиците и в много други населени места. Темата с контрола на безкрайните жици обаче не идва на дневен ред. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?