Следвайте ни

Ситовци разиграха сватбата на Манол и Елица от „Време разделно“ ВИДЕО, СНИМКИ

viber icon

Възстановка на традиционна родопска сватба събра стотици българи от цялата страна на поляната до параклиса "Света Богородица" над Ситово. В селото нямаше къде да се паркира от коли от Пловдив, София, Хасково, Бургас, Търново и дори от Варна.

На мегдана отвориха десетки сергии за сувенири.

Идеята за това красиво начинание е на местното читалище "Родопски Напредък - 2019". В него се включват и 11 доброволци от комитет "Родолюбие".

Рухнал от пороите път принуди всички да катерят пеш стръмния горски път до параклиса.

Такова разиграване на традиционна венчавка не е правено досега. Това твърди председателката на читалищното настоятелство Нели Черкезова.

"През 1906 година Стою Шишков показва снимки от такава сватба на страниците на списание "Родопски напредък". Ние решихме да изиграем последния ден - неделята, от една типична сватба. Тук венчавките започват още в сряда", каза Нели Черкезова.

Сватбата над Ситово напомняше на легендарната венчавка на Манол Кехая и Елица от романа "Време разделно". На окосената трева бяха опънати четири 20-метрови пъстри черги. Върху тях бяха наредени погачи.

Отстрани чакаше готово чеверме и сварен телешки курбан. Кметският наместник в селото Виделина Врачева-Скръчева бе облякла традиционна носия и посрещаше гостите от цялата страна.

Стотици усмихнати и напълно непознати хора казваха един на друг "Честит празник!". Планината изпрати облаци, от които не капна и капка, но пък скриха поляната на параклиса от жестокото слънце.

В неделния ден на родопската сватба девойките сплитат в плитки косите на младоженката. И накрая й слагат бяла родопска шамия.

Следващият ритуал е този, при който младежите обръсват ритуално младоженеца. И докато въртят бръснача шеговито му обясняват задълженията като съпруг.

Накрая свекърът и свекървата приемат булката и я захранват. Ситовската родопска сватба завърши с хоро и изстрели на пищови кремъклии и револвери "Колт Пийсмейкър".

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пръчков

Пръчков

15.08.2020 | 22:45

Читалище в селото имаше още преди 2019.Ще има докато е жив и един ситовски наследник.Преселници,които се правят на светци ,днес ги има,а утре са хванали пътя за града.

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?